Olupina koćarice 'Ribolovac' - Tema dokumentarca učenika Pomorske škole u Splitu

SPLIT - Učenici Pomorske škole u Splitu, ribarsko-nautičkog smjera, kreirajući dokumentarac o olupini koćarice naišli su na raznovrsni morski otpad koji za sobom povlači brojna pitanja.

Zaljubljenicima u podmorje i otkrivanje neotkrivenog svaki je zaron izazov, poseban doživljaj, pustolovina. Jedna od takvih bila je i istraživanje olupine ribarskog broda 'Ribolovac', koćarice potonule u akvatoriju otoka Šolte, u blizini Stomorske, piše Pomorac.hr.

Učenici Pomorske škole u Splitu, ribarsko-nautičkog smjera, kreirajući dokumentarac o olupini i njenom 'drugom životu' nisu istraživali uzroke potonuća jer ono što su vidjeli kroz kadrove snimljene školskom bespilotnom ronilicom (dronom Mini Gladius S), priča je za sebe.

Priča je to i o prijetnji, onečišćenju i opasnosti - sve to na istome mjestu. Automobilske gume, ostaci zapletene mreže, odbačeni plastični predmeti svih vrsta morski su otpad u svom najgorem obliku. Druga strana medalje, nimalo lijepa, nimalo razigrana.

Slike koje ne bismo smjeli vidjeti, još manje stvarati.

Fascinantne snimke nastale su u listopadu 2022. za vrijeme ekološke akcije 'Za čišću Podstranu' u sklopu projekta Resistance - prekogranične suradnje Interreg Italija - Hrvatska. Obilazak mjesta potonuća 'Ribolovca' omogućili su nositelj projekta, Općina Podstrana i Ronilačko ekološki klub Podstrana, organizatori eko akcije.

Montažu slike i tona pod budnim okom prof. Marijane De Marchi, potpisuju učenici ribarsko-nautičkog smjera Pomorske škole u Splitu, članovi školske ekološke grupe 'Zdravo more'.

Učenički dokumentarac o koćarici 'Ribolovac' pod sloganom je 'Zaronite i istražite uz nas'.

Akcija u Podstrani, inače, jedna je u nizu u kojima su sudjelovali i prikupljali vrijedne video snimke i fotografije. A bilo ih je od Dugog Rata do Seget Vranjica. I tu neće stati jer pripremaju nove akcije i projekte. Među važnima je i školski projekt 'Tradicijom komiških ribara'- terenska nastava, naravno u Komiži i viškom akvatoriju.

Što su sve radili prikazat će putem edukativne izložbe u rujnu, u Prirodoslovnom muzeju u Splitu nazvanoj 'Zdravo more i mladi čuvari podmorja'. Film o 'Ribolovcu' bit će sastavni dio izložbe i od video materijala neće biti jedini.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Održana akcija čišćenja obale i podmorja sa 400-tinjak sudionika!
LOŠINJ - Lošinjani i njihovi gosti u subotu su održali glavninu radne akcije čišćenja naziva ‘More zna, otok pamti’. Sudjelovalo je četiristotinjak osoba, od čega nešto više od stotinu ronilaca. Akciju su organizirali Institut za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet i ronilački centar Subseason…