OLUJNO JUGO More ponegdje 5, ne plove katamarani

Zbog olujnog juga sustav meteoalarma Državnog hidrometeorološkog zavoda uključio je narančasto upozorenje za južni i dio srednjeg Jadrana, dok je ostatak prema sjeveru u žutom.

Izdano je i upozorenje za pomorce i nautičare:

Mjestimični udari južnog i jugozapadnog vjetra 35-40, na južnom i dijelu srednjeg Jadrana do 50 čvorova, oslabit će u noći. Kasno u noći na krajnjem sjeveru Jadrana očekuju se mjestimični udari bure 35-40 čvorova. Na južnom i dijelu srednjeg Jadrana more ponegdje u pojačanju na 5, oslabit će u noći. Mjestimice nevere.

Hrvatski autoklub izvještava da su zbog olujnog vjetra u prekidu:

  • trajektna linija Sumartin-Makarska,
  • katamaranske linije Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Lastovo-Korčula-Dubrovnik i Vis-Split s polaskom iz luke Vis u 18:00 sati.

Na sjevernom Jadranu u nedjelju se očekuje promjenjivo vrijeme, uz sunčana razdoblja i povremenu kišu. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak. Temperatura zraka u gorju od 3 do 8 °C, navečer u osjetnom padu. Uz obalu uglavnom između 10 i 14 °C.

U Dalmaciji promjenjivo, pa i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, pa i u u obliku pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka od 12 do 17 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske. I pritom većinom oblačno s kišom, mjestimice i izraženijim pljuskovima. Puhat će jak i olujni južni vjetar pa će more biti valovito, ponegdje i jače.”

Početkom novog tjedna stabilnije

– U ponedjeljak na kopnu u početku još mjestimice slabe oborine, a od sredine dana djelomično razvedravanje. U utorak i srijedu djelomice sunčano uz hladna jutra. U srijedu će zapuhati umjeren jugozapadnjak. U ponedjeljak na Jadranu oborine uglavnom u Dalmaciji. U utorak i srijedu barem djelomice sunčano. U srijedu na sjevernom dijelu mjestimice može pasti malo kiše. U ponedjeljak će na sjevernom dijelu zapuhati bura, koja će jačati i do kraja dana proširiti se na veći dio obale, a u utorak oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. U srijedu će zapuhati jugo – prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

D.G.