OLUJNO JUGO I VELIKI VALOVI Vakula: “Ne morate li – plovidbu najbolje odgodite do sljedećeg tjedna!”

Osim zbog često obilnih pljuskova ponegdje praćenih grmljavinom, neke će rive do ponedjeljka biti poplavljene i zbog velikih valova koje će izazvati jak i olujni vjetar, najčešće jugozapadni i južni, prognozira Zoran Vakula.

Na južnom i dijelu srednjeg Jadrana mjestimični udari juga i južnog vjetra 35- 60 čvorova, kratkotrajno će oslabiti tijekom prijepodneva, ali će navečer južni i jugozapadni pojačati na 35-50 čvorova i u drugom dijelu noći se proširiti na sjeverni i dio srednjeg Jadrana. Na južnom i većem dijelu srednjeg Jadrana more ponegdje 5, još u početku na otvorenom kratkotrajno moguće 6. Ponegdje nevere.

Ne morate li – plovidbu najbolje odgodite do ne sasvim stabilnog, ali svakako mirnijeg početka sljedećega tjedna. Na kopnu će se tada “vratiti” noćni i jutarnji temperaturni “minusi”, koji će do ovotjedne nedjelje izostati, prognozira Vakula za HRT.

Premda za doba godine nije neobično – uostalom, spominjali su to i naši stari u poznatoj izreci povodom 25. studenoga – valja spomenuti kako će sljedećih dana povremeno mjestimice padati i snijeg, i to ne samo u gorju, nego vjerojatno i u nekim nizinama, osobito sjeverne Hrvatske.

U petak kišovito, na Jadranu i vjetrovito, ponegdje moguć i snijeg

U petak u istočnoj Hrvatskoj većinom oblačno, povremeno uz kišu, osobito u noći i prijepodne, te ponovno kasno navečer, a poslijepodne se dijelovi nebeskog plavetnila prolazno mogu vidjeti uglavnom u Posavini i Srijemu. Uz slab do rijetko umjeren jugoistočnjak ujutro će biti oko 4 °C, a poslijepodne od 7 do 9 °C, ponegdje uz zapadnjak i sjeverozapadnjak.

U oblačnijoj središnjoj Hrvatskoj uz sjeverni i sjeverozapadni vjetar dnevni hod temperature još manji – uglavnom od 2 do 6 °C. Kiša u noći i prijepodne gotovo posvuda, pa poslijepodne uglavnom u Međimurju i Zagorju, gdje se nemojte začuditi i ponekoj snježnoj pahulji. Kasno navečer i u noći na subotu oborine će opet biti češće i obilnije.

Štoviše, u gorju i na sjevernom Jadranu količine oborine vrijedne su upozorenja jer može pasti i više od 30 litara kiše po četvornom metru. U noći još mjestimice jako jugo s olujnim udarima će oslabjeti, a zamijenit će ga samo ponegdje uz obalu kratkotrajna bura, zatim uglavnom umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka danju bez veće promjene – u gorju 2 do 8 °C, u unutrašnjosti Istre 6 do 10 °C, a uz more 8 do 13 °C.

U Dalmaciji toplije, ali i promjenjivije, kišovitije, vjetrovitije i valovitije – najprije uz jugo, zatim sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, koji će također biti jaki, ponegdje i olujni te prouzročiti plavljenje nekih riva. U mnogim će mjestima pasti i više od 50 litara kiše po četvornome metru.

Na jugu Hrvatske, uz lokalno izraženije pljuskove praćene grmljavinom – vjerojatno i više od 80 litara. Nevolja će biti i zbog jakog i olujnog vjetra koji će mijenjati smjer te valovitog, čak i uzburkanog mora.

I tijekom vikenda za većinu nepovoljno

Na Jadranu će podjednako – većini nepovoljno – biti i tijekom vikenda. I dalje u mnogim mjestima povremeno obilnija kiša, mjestimice i grmljavina, te često jak, ponegdje i olujni vjetar, najčešće jugozapadni. U ponedjeljak stabilnije, većinom uz buru.

Na kopnu u ponedjeljak čak uglavnom suho. No za vikend još povremeno kiša, češća i obilnija u područjima blizu mora. Ponegdje će povremeno padati i snijeg, i to ne samo u gorju, nego i u nekim nizinama, osobito sjevera Hrvatske, prognoza je Zorana Vakule.

D.G.