OLUJNA BURA Otoci odsječeni od kopna, splitska policija upozorava na zimske uvjete

Državni hidrometeorološki zavod zbog olujne, ponegdje i orkanske bure u sustavu meteoalarma proglasio je najviše, crveno upozorenje za područje Kvarnera i sjevernodalmatinskih otoka. Mnoge pomorske linije su u prekidu, a vrijeme je ponegdje izuzetno opasno.

U upozorenju za pomorce i nautičare stoji: Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana mjestimični udari bure 35-75, u Velebitskom kanalu do 95 čvorova. Na južnom i dijelu srednjeg Jadrana mjestimični udari juga i jugozapadnog vjetra 35-60 čvorova, oslabit će potkraj dana do 40 čvorova. More ponegdje 5, na otvorenom i 6. Mjestimice nevere.

U prekidu su:

  • trajektne linije: Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska, Stinica-Mišnjak, Zadar-Silba-Mali Lošinj, Supetar-Split, Sućuraj-Drvenik, Sumartin-Makarska, Trogir (Soline)-Drvenik M.-Drvenik V., Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Ubli-Vela Luka-Split, Prapratno-Sobra i Orebić-Dominče;
  • katamaranske linije: Pula-Zadar, Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Rijeka-Rab-Novalja, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Ubli-V. Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Split-Rogač-Milna, Ubli-Korčula-Dubrovnik, Korčula-Hvar-Split i Dubrovnik-Šipan-Mljet.
  • brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Vrgada-Pakoštane-Biograd, Orebić-Korčula i Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ.

Katamaran na liniji Šibenik-Laprije-Žirje u prekidu od 09:00 sati (21. siječnja).

Splitska policija izdala upozorenje

Policijska uprava splitsko-dalmatinska upozorava na zimske uvjete na cestama te vozače poziva da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da ne kreću na put bez zimske opreme "Upravljanje vozilima u ovakvim uvjetima je otežano, stoga pozivamo vozače na dodatni oprez i prilagođavanje vožnje uvjetima na cesti", kažu iz policije, a ističu da je stanje posebno teško u Dalmatinskoj zagori.

"U slučaju nastupanja zimskih uvjeta, posebno upozoravamo vozače na autocesti A1 da prilagode vožnju uvjetima na cesti i poštuju istaknuta ograničenja, te vode računa o očekivanom nailasku na vozila intervencijskih službi. Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje kako je zimska oprema obavezna u trenutku kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica", navode iz policije.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

IZNIMNO OPASNO VRIJEME! Sutra crveni meteoalarm za gotovo cijeli Jadran
Vrlo jaka i olujna, a podno Velebita i orkanska bura, razlog je za najviše upozorenje Državnog hidrometeorološkog zavoda. Sutra je naime za gotovo cijelo područje Jadrana uključen crveni meteoalarm, što znači da bi vrijeme moglo biti i po život opasno! Na Jadranu još vjetrovitije, također ponajviše…