OLUJNA BURA Crveni meteoalarm za sjeverni Jadran, snijeg pada od Šibenika do Visa!

Na snazi je crveno upozorenje unutar sustava meteoalarma Državnog hidrometeorološkog zavoda zbog olujne i orkanske bure, koja mjestimično u dijelu Kvarnera i Podvelebitskog kanala udare puše do 150km/h! Uz buru i niske temperature diljem Jadrana, ponegdje pada i snijeg. Ima ga na području od Šibenika do Ploča, pa čak i otovima Šolti, Braču, Hvaru i Visu.

– Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu – stoji u upozorenju DHMZ-a.

Na snazi je upozorenje za pomorce

Mjestimični udari bure jačat će na 35-65, u Velebitskom kanalu 85 čvorova. More na otvorenom ponegdje u pojačanju na 5. Ponegdje mogućnost za nevere, uglavnom na otvorenom moru južnog i dijela srednjag Jadrana.

U prekidu su ove linije:

Dubrovačko okružje:
– Trajektna linija 832 Sobra-Prapratno

Riječko okružje:
-Katamaranska linija 9308 Mali Lošinj-Cres-Rijeka
-Katamaranska linija 9309 Novalja-Rab-Rijeka
-Trajektna linija 338 Lopar-Valbiska
-Trajektna linija 334 Porozina-Brestova
-Trajektna linija 335 Prizna-Žigljen

U brzobrodskoj liniji  9403  Ist – Zapuntel – Brgulje – Molat – Zadar bez pristajanja u luku Zapuntel

Zatvorena autocesta

Zbog olujnog vjetra za sve skupine vozila zatvorene su:

  • autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama preko Karina, Obrovca i Gračaca – DC27 i DC50);
  • državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54).

Samo za osobna vozila otvoreni su:

  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale je državnom cestom kroz Gorski kotar – DC3),
  • Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene,
  • Paški most.

D.G.