OLE OLEA Bolje marenda u masliniku nego banket u blitvi

Između Svjetskog dana masline i maslinovog ulja (26. 11.) i Međunarodnog dana Mediterana (28.11.), ukazao se Stipe Surać. Vrsni fotograf/fotoreporter Nacional Geographica izložio je u zadarskoj Galeriji Zadart 26 svojih fotografija iz ciklusa Ole Olea od kojih svaka na osebujan način povezuje ova dva događaja.

Mediteran kao kolijevku čovječanstva, maslinu kao njegovog najzaslužnijeg predstavnika i maslinovo ulje temelj neprijeporno dokazane u svijetu najzdravije mediteranske prehrane.

Fotoreportersko putovanje Surać započinje u otočnoj kamenoj pustinji gdje nailazi na rijetku oazu. Tu je stari maslinik ograđen i isprepleten suhozidima i gromačama. Portretira stoljetna stabla. Kvrgava i izbrazdana, ali puna plodova.

S prvim zrakama sunca dolazi gospodar sa visokim drvenim škalama. Penje se i bere. Plodovi sjaje, zdravi su i puni ulja. Predvečer, iz kornatskog Tarca, vraćaju se i drugi berači. Svaki sa svojim magarcem natovarenim prteškama punih maslina, probijaju se rijetkim kozjim stazama prema portu Kravljačica gdje već čeka barka. Masline će odvesti u jednu od starinskih uljara u Murteru, a kad poteče mlado maslinovo ulje veselje je na vrhuncu.

- Moje je bog bogova. Moje su dobro platile - reći će Mate.

- Nikad bolje - hvali se karizmatični Tito Ježina, a mlada, pjesnički navudrena dama domeće

- Slatko je, med nije; grko je, pelin nije.

Ovo me podsjetilo na jednu drugu izložbu o kulturi masline i maslinovom ulju u Dalmaciji, ali idemo mi dalje sa Stipinom „Ole Olea“. Tu se ne radi o pukom škljocanju. U nastavku putovanja prema Ravnim kotarima, naišao je i na jednu u opustjelom kamenjaru. Usamljenu, ali vitalnu. Fotograf prirode kakav je Surać i tu stvara malo remek-djelo. Portretira krošnju koja se povija pod udarima bure, odolijeva vremenu u različitim godišnjim dobima , otporna na sušu kao da se raduje blagoj zimi i dugim suhim ljetima.

Od davnina masline su i u Ravnim kotarima udomaćene uz ljude kao simbol mira, vjere i života. Njihovim listom hranilo se blago, drvo služilo za ogrjev, a ulje začin, hrana, lijek i u stara vremena kao gorivo za svjetiljke. Uljanice. Stipe ne krije ponos što njegova obitelj gaji tradicije. Otac, majka, braća, sestre, on i njegove tri ljepotice zajedno su i ove godine uživali u berbi, druženju i zajedničkim marendama. „Bolje marenda u masliniku, nego banket u blitvi“, duhovito je prokomentirao i za kraj snimio obiteljsku idilu u masliniku. A kad fotografira, ovaj vrhunski fotograf bira rijedak dojam, gleda širom otvorenih očiju, ali i sa srcem. A srce vidi najbolje.

Izložba Ole Olea može se pogledati od 27. 11. do 12.12. u galeriji Zadarart. Dođite, gledajte sa srcem i uživajte!

Nedjeljko Jusup