Okupiraju li talijanske puške vrtove građana u sjevernoj Istri te uz to koriste zabranjenu olovnu sačmu?!

Male ljude često je teško čuti. Pogotovo male ljude u Hrvatskoj. One od kojih se očekuje da u tišini saviju "kičmu" pred glasnima, nasilnima i onima s političkim vezama.

Ali kako da u nedogled savijaju tu kičmu kada im oko glave leti olovna sačma, a lovci, koji se najvjerojatnije nalaze u protuzakonitim radnjama, se prešetavaju njihovom zemljom na putu do "lovišta"?

Prijava razočarane osobe, razočarane u sustav kao takav, kaže kako iza nedozvoljenog lova i uznemiravanja stanovnika stoji obitelj Gardina koja organizira "lovačke ture" za strane (uglavnom talijanske) lovce koji kod njih spavaju, jedu i piju. Spominju se imena Massima i Stelia Gardine i dovodi ih se u vezu s dugogodišnjom organizacijom lova zabranjenom olovnom sačmom na više potoka, vlažnih livada i mlaka sjeverne Istre u okolici Oprtlja, točnije na području koje se zove Pregon.

Radi se o području zaštićenom eko mrežom Natura 2000! No, mali ljudi po svemu sudeći teško smiju izgovoriti što ih smeta jer netko "ima veze u policiji" i s tim se čak i javno hvali.

A prema izjavama svjedoka situacije na tom se području nalaze i mali privatni vrtovi s čijim vlasnicima lovci, ili krivolovci (to će pokazati vrijeme i istraga slučaja) dolaze u sukobe. Svakome je kažu apsolutno zastrašujuće iskustvo da se u vrtu odjednom, bez najave, puca, i onda se ti strani lovci još deru na ljude u nastojanju da dodatno zastraše, otjeraju i ušutkaju vlasnike.

Foto: Čitatelj

- Žao mi je tih ljudi, koji plaćaju za lov, i onda otkriju da su prevareni, i da su u prekršaju, ali...ne, ne može - navodi svjedok ponašanja stranih lovaca i domaćih pomagača.

- Iz mojeg vidika, jedan ili više Gardina iz LD Oprtalj, namjerno, dugotrajno, i motivirano zaradom, rade dugogodišnju veliku štetu prirodi, sigurnosti i zdravlju ljudi, a nepopravljivu štetu rade ugledu lovstva, kao i ugledu Policije RH. Višekratno su me pokrovitelji ovakve prakse, u mojemu vrtu u zoni Pregon, uvjeravali da me lovačka sačma ne može ubiti, nego bi moglo biti samo malo krvi i ožiljak - dalje navodi svjedok ove nedopustive prakse!

Ovdje su koliko saznajemo zastrašivanja građana koji se pobune protiv siledžija potpuno normalna praksa.

Iako optuženi organizatori lova pokušavaju dokazati kako se radi o nekoliko zlonamjernih građana koji iz pakosti lovcima ne daju prolaz putem koji je "tamo od davno" i eto prolazi preko njihove zemlje, nešto u cijeloj priči "smrdi" na klasično ponašanje po onoj "tko jači taj tlači" dok po svemu sudeći niti policija niti itko drugi ne reagira!

Dokle tako?!

J.T.