OKUPACIJA POMORSKOG DOBRA Turski investitori reklamiraju javnu plažu kao svoju, država negira da je dala suglasnost

BUDVA – Okupacija pomorskog dobra bez odobrenja države nije nešto s čim se suočava samo Hrvatska. Isti problem, i to u samom središtu Budve, ima i Crna Gora.

Turska kompanija Merit Montenegro, koja u blizini Starog grada u Budvi gradi kondo hotel od 12 katova, reklamira obližnju plažu Pizanu kao svoju. I to bez nužne suglasnosti Morskog dobra, javnog poduzeća koje upravlja pomorskim dobrom, a iz kojeg tvrde da turskoj kompaniji nikada nisu dali  suglasnost za podzakup plaže, pišu crnogorske Vijesti.

Foto: Oglas/Screenshot/netholding.com

Portal piše kako je plaža Pizana na natječaju prije dvije godine dana u koncesiju kompaniji Dukley Hotel, no plaža nikada nije stavljena u funkciju. Ostala je javno kupalište koje održava Općina, nakon što Plivački vaterpolo klub (PVK) Budva zakupcu nije prepustio lokal, u kojem je nekad bio restoran Maša.

Turska kompanija Merit Montenegro gradi hotel u partnerstvu s tvrtkom Zeta film nikšićkog poduzetnika Branislava Mićunovića. Prisvajanje javne plaže Pizane vjerojatno je inicirano zaključenjem ugovora s Dukley Hotelom, koji je Mićunovićevoj kompaniji izdao plažu u podzakup. Ugovor je zaključen u rujnu prošle godine, ali u njemu piše da Mićunovićeva tvrtka mora pribaviti suglasnost Morskog dobra, javnog poduzeća za upravljanje pomorskim dobrom, piše portal.

Iz Morskog dobra pak tvrde da nisu dali nikakvu suglasnost na ugovor o ustupanju u podzakup, kao što niti PVK Budva nikom nije izdao u zakup bivši restoran Maša, koji se također reklamira kao dio ponude tvrtke Merit Montenegro.

Dvije kompanije koje su se prošle godine udružile u gradnji, Merit Montenegro i Zeta film, već su počele prodaju stambenih apartmana, a kako prenose crnogorske Vijesti, obje tvrtke su prošlu godinu poslovale s gubitkom.

K.B.