Oko 500 migranata vraćeno je u Libiju

Migranti koji su pokušali prijeći Sredozemno more vraćeni su u Libiju dva dana nakon što su humanitarne udruge izgubile kontakt s brodom koji ih je prevozio.

- Libija nije sigurna zemlja i migranti nisu tamo smjeli biti tamo vraćeni - naveo je na Twitteru glasnogovornik Međunarodne organizacije za migracije Flavio Di Giacomo.

Radi se o 485 migranata koji su iskrcani u libijskoj luci Bengazi, rekao je Di Giacomo za Reuters, međutim detalji još nisu poznati.

Kontakt s brodom koji je prevozio migranate izgubljen je u srijedu ujutro, izvijestila je humanitarna udruga Alarm Phone koja dobija pozive upomoć od migrantskih plovila koja se nađu u opasnosti te ih prosljeđuje obalnoj straži.

U međuvremenu je brod plutao morem na poziciji od 320 kilometara sjeverno od Libije i više od 400 kilometara od Malte i talijanskog otoka Sicilije.

Prema međunarodnom humanitarnom pravu migranti ne smiju protivno njihovoj volji biti vraćeni u zemlje gdje im prijeti nehumani tretman.

Europske vlade zaoštravaju migrantsku politiku, uključujući i talijansku, koja je suočena s ogromnim porastom broja migranata koji morskim putem dolaze u zemlju.

U prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno je 47 tisuća iskrcaja, što je 18 tisuća više nego u istom razdoblju lani.

B.K.