Ogromna količina CO2 ispuštena u atmosferu u požarima na Dinari 2017. i 2020. godine

VODICE – U požarima na Dinari 2017. i 2020. godine izgorjelo je oko 126 četvorna kilometara površne. Stručnjaci s Agronomskog fakulteta predstavili su na nedavnom simpoziju u Vodicama procjenu količine CO2 koja je ispuštena u atmosferu u ovim požarima. Podaci vam se neće svidjeti.

Prošle godine ostvareni su novi rekordi u emisiji CO2 izazvanoj požarima diljem svijeta, između ostalog i na Sredozemlju. Ugljikov dioksid jedan je od najznačajnijih stakleničkih plinova koji pridonose globalnom zatopljenju. U istraživanju predstavljenom na simpoziju, doc. dr. sc. Hrvoje Kutnjak, prof. dr. sc. Josip Leto te asistentica Lucija Rajčić pokušali su aproksimirati koliko je CO2 otpušteno u atmosferu koristeći emisijski faktor CO2 kod spaljivanja biomase.

Foto: Crveno – površina opožarena 2020.; žuto – površina opožarena 2017./Agronomski fakultet

Na satelitskim snimkama Sentinel-2 identificirana su područja koja su izgorjela u požarima u kolovozu 2017. i travnju 2020. te je pomoću geografskog informacijskog sustava (GIS-a) određena njihova površina. Površina opožarena 2017. iznosila je oko 64 km2, a 2020. oko 62 km2.

Uzorci biomase skupljeni na opožarenom području u sklopu ovog projekta korišteni su kako bi se aproksimirala približna ukupna biomasa sagorjela u ovim požarima. Naposljetku, umnoškom ukupne biomase i emisijskog faktora CO2 dobivena je procijenjena masa emitiranog CO2. Procijenjeno je da je u požaru 2017. emitirano više od 11.500 tona CO2, dok je u požaru 2020. u atmosferu ispušteno približno 11.000 tona CO2.

Riječ je doduše, kažu stručnjaci, o približnim brojkama koje bi trebale poslužiti kao podloga za daljnje istraživanje ove tematike. No samom činjenicom da je izgorjela zelena masa koja zapravo služi za upijanje ugljikova dioksida iz atmosfere, a ta ista masa je sada nestala, nije teško za pretpostaviti koliko je štete naneseno ionako oštećenoj atmosferi zbog koje su ljeta iz godine u godinu sve toplija i sve surovija.

Više informacija o navedenom istraživanju možete pronaći na ovom LINKU.

J.K.