Odzvonilo muljatorima koji poljske kućice pretvaraju u vile s bazenima

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine ovih je dana, kako doznaje tportal, na adrese svih priobalnih županija uputilo naputak kojim se želi u hitnom roku zaustaviti masovna manipulacija i praksa da se gradnjom tzv. poljskih kućica urbanizira poljoprivredno zemljište te na njemu grade kuće i apartmani za odmor i turizam

Po zakonu i urbanističkim planovima većine županija, gradova i općina, dosad je bilo moguće izgraditi 'spremište za alat i opremu' veličine 20 kvadrata na poljoprivrednom zemljištu čija površina prelazi dvije i više tisuća četvornih metara, a u praksi su se uglavnom gradili mali stambeni objekti sa sanitarnim čvorom, na koje bi bila postavljena nadstrešnica, a pored izgrađena 'vodosprema' koja bi se potom pretvarala u bazen.

Ovako su na poljoprivrednom zemljištu nastajala čitava turistička naselja!

Snalažljivi graditelji tako bi u zoni u kojoj je gradnja zabranjena dobili vrijednu vilu i imanje za odmor, a zahvaljujući spretnosti njihovih arhitekata i geodeta te rupama u urbanističkim planovima znala su nastati čak i cijela turistička naselja.

Praksa je osobito raširena na otocima bogatim poljoprivrednim zemljištem: kako tportal doznaje, samo na Braču u ovom trenutku trenutno je podneseno više od stotinu zahtjeva upravo za gradnju navodnih poljskih kućica.

Naputkom Ministarstva prostornog uređenja ta bi praksa trebala biti zaustavljena.

Foto: Igor Jakšić / Dalmacija danas

"Propisi kaskali u snalažljivosti naših ljudi"

Zasad nije sasvim jasno hoće li pritom nastati i pravni problemi, odnosno sudski sporovi, jer urbanistički planovi - a za svaki od njih svoju suglasnost dalo je upravo ovo ministarstvo - izrijekom predviđaju mogućnost gradnje poljskih kućica na poljoprivrednom zemljištu. Po novom tumačenju to je ipak suprotno Zakonu o prostornom uređenju.

- U slučaju protivnosti odredbe prostornog plana odredbama zakona, prilikom izdavanja akta za provedbu prostornog plana (odnosno građevinske dozvole, op.a.) primjenjuje se odredba zakona - stoji u naputku koji je potpisala državna tajnica Dunja Magaš.

U prijevodu, izgledno je da će se svi zahtjevi za gradnju poljskih kućica na lokalnom nivou sada odbijati te da će u slučaju podnošenja žalbe investitora isto to učiniti Ministarstvo prostornog uređenja.

- Problem poljskih kućica jedan je od primjera kako su propisi dosad kaskali za snalažljivosti naših ljudi i zbilja ga treba hitno riješiti - rekao je za tportal jedan od viđenijih splitskih urbanista.

Slična situacija, podsjeća, svojevremeno je bila i s propisima koji su omogućavali 'rekonstrukciju postojećih objekata' u negrađevinskim zonama, pa čak i u strogo zaštićenom pojasu stotinu metara uz more: bilo je, naime, propisano da se mogu obnoviti objekti veličine 'do 75 četvornih metara', pa su investitori diljem obale pronalazili ruševine - često kamene kuće od samo nekoliko kvadrata - i na njihovom mjestu gradili nove objekte od sedamdesetak kvadrata.

Nakon što je ova praksa otkrivena, propisi su izmijenjeni i sada je stare objekte moguće rekonstruirati samo u njihovim originalnim gabaritima.

Jedan od najzvučnijih primjera sličnih pokušaja izigravanja propisa u posljednje vrijeme jest slučaj vile donedavnog predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića na Hvaru, a on je zbog toga zaradio optužnicu i bio prisiljen odstupiti sa svoje funkcije.

Foto: Dnevnik.hr

Poljoprivredno spremište umjesto poljske kućice i nema više cijepanja čestica bez uklanjanja objekta

U borbu protiv pošasti 'poljskih kućica' prva se priključila Splitsko-dalmatinska županija te je na adrese svih 55 gradova i općina uputila službeni dopis u kojemu ih upućuje što učiniti kako bi se spriječilo trajno uništavanje prostora.

- Mišljenja smo da bi ovakvu 'divlju urbanizaciju negrađevinskog područja' trebalo zaustaviti. U tome imamo i podršku nadležnog ministarstva i zajednički tražimo rješenja. U skorim izmjenama i dopunama Prostornog plana zasigurno ćemo promijeniti predmetnu odredbu, a neovisno od toga vi na svome području možete uvesti i strože odredbe - stoji u ovom dopisu s potpisom pročelnika Marija Radevenjića.

Tako će se u prostornim planovima, umjesto pojma 'poljska kućica', ubuduće nalaziti 'poljoprivredno spremište' za opremu, alat i slično. Na zemljištu većem od pet tisuća četvornih metara ono će moći imati najviše deset kvadrata, a na zemljištu većem od 10 tisuća četvornih metara dozvolit će se maksimalno 15 kvadrata.

Samo zemljište više se neće moći 'cijepati' na više čestica bez uklanjanja samog spremišta.

Propisat će se i da ovakva spremišta mogu imati visinu vijenca od najviše dva i pol metra te da se prostoru ispod kosog krova može pristupati isključivo iz unutrašnjosti objekata, ali i da od svih međa moraju biti udaljeni najmanje pet metara.

I ključno: propisuje se da se ovako izgrađena 'poljoprivredna spremišta' u budućnosti neće moći prenamijeniti. Dakako, sve ove izmjene sada se moraju 'provući' kroz sve urbanističke planove, od županijskih naniže.

Dakle, tko je dosad izgradio 'poljsku kućicu' i pretvorio je u vilu, izgradio je. A to uključuje i neke hrvatske javne osobe koje su se u medijima hvalile svojim 'kućicama od dvadeset kvadrata jer im više od toga ne treba'. Neka ovakva zdanja čak su dobivala priznanja arhitektonske struke.

D.G.