Odzvonilo ilegalnoj gradnji na području Umaga - Ruši se čak 210 divljih kuća i "vikendica"!

Već tjedan dana čak 18 državnih građevinskih inspektora "češlja" područje Umaga u sklopu velike akcije.

Dosad su obavili 210 nadzora uz pomoć četiri komunalna redara Grada Umaga, a sva će rješenja biti napisana u sljedećih 15 dana, piše Jutarnji list.

0:00
/1:51

Po njima su vlasnici dužni odmah početi uklanjati ilegalne kuće i ostale objekte ili će to napraviti država na njihov trošak. Vlasnici ilegalnih građevina nemaju pravo na žalbu, a eventualno pokretanje upravnog spora neće odgoditi izvršenje rješenja jer je riječ o ilegalnoj gradnji izvan građevinskog područja, odnosno na poljoprivrednom zemljištu.

- Istra je, na sramotu svih nas koji u njoj živimo, postala europski raj za bespravne graditelje i uzurpatore. Bespravna gradnja, uzurpacija šumskog i poljoprivrednog zemljišta te pomorskog dobra je "karcinom" koji dnevno izjeda našu županiju, do te mjere da danas ugrožava normalnu kvalitetu života građana - ističu iz Grada Umaga.

A iza svega stoji neloša poslovna logika. Naime, zbog iznimno velikog profita dobro organiziranih pojedinaca, poljoprivredno i šumsko zemljište se pretvara u "vikend parcele" koje realno vrijede 2-3 eura/m2, a prodaju se po 30-50 eura/m2. Posljedica toga jest da po Istri i dalje nastaju nelegalna naselja, "istarske favele" s tisućama stanovnika.

- Tiha okupacija Istre nam se događa pred očima uz očitu nezainteresiranost politike i neefikasnost nadležnih inspekcija, koje bi morale štititi prostor i zaustaviti bespravnu gradnju i uzurpaciju. Poznato je da su šume i poljoprivredno zemljište zaštićeni i od posebnog su interesa za Republiku Hrvatsku, no u stvarnosti to nije baš tako - dodaju iz Grada.

No, nešto se izgleda ipak događa, a preko 200 bespravnih objekata uskoro ide u zaborav!

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Ovo su ilegalne ‘šumske kućice’ u Istri snimljene iz zraka: “Sve se radi uz pomoć ‘domaćih domoljuba’”
Apsurdno i nestvarno je da te „nelegalne šumske kućice“ u Istri u samo par mjeseci nakon nelegalne izgradnje ili postavljanja postaju „legalne“ s prijavljenim boravkom, kućnim brojem i ulicom, a sve uz pomoć „domaćih domoljuba“. - Istra je, na sramotu svih nas koji u njoj živimo, postala europski raj za