ODRŽIVA ODJEĆA OD STARIH RIBARSKIH MREŽA - ribar iz Kali pokrenuo je novi modni trend!

Ribar iz Kali dosjetio se kako starim odbačenim mrežama s dna mora, na površini udahnuti novi život. Predstavljanje modne kolekcije na plivarici bila je prilika za snažnu ekološku poruku o održivosti i očuvanju mora, prenosi HRT.

Svakog dana Božidar Blaslov je gledao sve veću hrpu rasparanih ribarskih mreža kojima se više ne može koristiti, a nema ih kamo propisno odbaciti. I onda mu je sinulo! Javio se Kristini Burji koja se inače bavi održivom modom. Brzo je našla način kako doći od "šporkih" ribarskih mreža do glamura visoke mode.

Jedna tvornica u Sloveniji jedina je na svijetu koja proizvodi ovaj materijal, ekonil, koji se može regenerirati bezbroj puta. I tako je nastalko nešto što nije samo novi modni dodatak već revolucija u modi!

Božidar je potaknuo i mnoge druge ribare te su u malo više od godinu dana iz mora izvukli preko 20 tona mreža. A u dubinama ima toga na pretek.

- Preko 150 milijuna tona plastike je u svim morima. Prema tome, Fond ima novu ulogu, a to je da od 1. siječnja 2025. godine uspostavimo organiziran sustav - kaže Irena Vicković iz Fonda za zaštitu okoliša.

Iz fonda najavljuju ugovore s lučkim kapetanijama i lokacije na kojima će ribari predavati stare ribarske alate koji sadržavaju plastiku.

Bravo za Božidara!

J.T.