Održano četvrto ocjenjivanje mljetskih vina i jakih alkoholnih pića

Javna ustanova “Nacionalni park Mljet” i Agronomski fakultet iz Zagreba organizirali su Četvrto ocjenjivanje mljetskih vina i jakih alkoholnih pića.

Ocjenjivanje je vršio ocjenjivački tim u sastavu: Ivanka Čelar, dugogodišnja voditeljica ispostave Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo u Janjini. Frano Vlašić, upravitelj zadruge PZ Stoviš iz Stona. Frano Mihlinić iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede. Domagoj Ivan Žeravica iz Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku. Aleksandar Brodski s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Marko Karoglan, predsjednik ocjenjivačkog tima s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Uzorci vina zaprimani su isključivo u staklenoj ambalaži, i to u boci od jedne litre ili od 0,75 litara (po želji vinogradara), a potrebno je bilo donijeti dvije boce istog uzorka.

Kod rakija i likera dozvoljena je bila drugačija ambalaža. Etiketa proizvođača je dopuštena, međutim, kako bi se ispoštovalo načelo anonimnosti, svi uzorci su bili zaprimljeni pod brojem, a komisiji za ocjenjivanje vino je bilo točeno iz boce omotane neprozirnim ubrusom.

Nakon ocjenjivanja vina i likera održana je radionica za vinogradare te prigodni domjenak.

A.M.