Održani 14. Dani Korčulanskog maslinovog ulja

Od 9. - 11. rujna u Veloj Luci su održani  14. Dani Korčulanskog maslinovog ulja u organizaciji Udruge maslinara Vela Luka i pod pokroviteljstvom Općine Vela Luka i TZO Vela Luka.

Manifestacija je otvorena u petak, 9. rujna tradicionalnom "Feštom od uja" koja se održala u centru mjesta ispod Pijace. Uz zvuke dalmatinskih pjesama posjetiteljima su prezentirani  domaći proizvodi lokalnih proizvođača i Korčulansko maslinovo ulje, a mogli su se zasladiti tradicionalnim kolačima i kušati morske gastro specijalitete pripremljene s maslinovim uljem.  

U subotu, 10. rujna, održana je u Centru za kulturu, prezentacija i degustiranje nagrađenih maslinovih ulja sa međunarodnog natjecanja "Olive oil Japan" 2022. na kojemu su maslinari iz Vele Luke osvojili dvije srebrne i jednu zlatnu medalju. U nastavku je održano stručno predavanje s temom "Narančin trnoviti štitasti moljac – novi štetnik srednje i južne Dalmacije" koju je održao Mr.sc.Stanislav Štambuk, viši stručni savjetnik Ministarstva poljoprivrede.

Na temu "Hrvatska maslinova ulja u vrhu svjetskih natjecanja" predavanje je održala Dr.Sc.Mirella Žanetić sa Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, a međunarodni karakter manifestaciji dao je predsjednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković iz Crne Gore koji jepredstavio "Maslinade", prvi crnogorski časopis za maslinarstvo i kulturu života sa maslinom. Manifestacija je završila u nedjelju, 11. rujna, zajedničkim izletom sudionika na otočić Proizd na kojemu je održan međunarodni susret proizvođača na kojemu su razmjenjena iskustva i dogovorene buduće suradnje, piše na svojim Facebook stranicama Udruga maslinara Vela Luka.

I.G.