Održana završna konferencija EU projekta "S okusom mora – Sapore di mare"

UMAG - Projekt je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za ribarstvo u sklopu dodjele potpore projektima na natječaju FLAG-a „Pinna nobilis“.

Potpora je ovo za aktivnosti usmjerene podizanju svijesti građana o potrošnji i konzumaciji ribe i drugih morskih organizama unutar provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Pinna nobilis za razdoblje 2014. – 2020.

Zahvaljujući Europskom projektu S okusom mora - Sapore di mare, Muzej grada Umaga je u suradnji sa Zajednicom Talijana „Fulvio Tomizza“ Umag razvio zajednički projekt kako bi se valorizirala ribarska tradicija i očuvala kulinarska baština s lokalnim ribarskim proizvodima te potaknulo njihovo daljnje širenje i razvoj.

- Priveli smo kraju sve zacrtane aktivnosti unutar projekta, za koji je dodijeljeno sredstva u najvišem iznosu od 348.467,13 kn. Zadatak nam je bio podignuti razinu svijesti o važnosti konzumacije ribe i drugih morskih organizama na području FLAG-a Pinna nobilis, sa svrhom educiranja šire javnost o vrstama riba i drugih morskih organizamao važnosti konzumacije ribe i drugih morskih, o ribarskim tradicionalnim vještinama i znanjima, o tradicionalnim kulinarskim praksama, karakterističnim za FLAG područje i na taj način dugoročno ojačao i ribarski sektor na području Lokalne akcijske grupe u ribarstvu Pinna nobilis - kazali su nositelji projekta.

Umaške domaćice, ribari, zaljubljenici u more i kuhanje pratili su rad i projekt kao sudionici predavanja, polaznici radionica ili aktivni sudionici radionica, manifestacije, izrade recepata i jela.

Tako je projekt aktivno uključio ribare, nutricioniste, morske biologe, domaćice , kuhare, ugostitelje, novinare, a osnova je bila zabilježiti znanja i vještine o ribarskoj prehrani i recepturama lokalne zajednice, te kroz razne aktivnosti u projektu putem prezentacija prenijeti dalje ta znanja. U prvi plan stavljena je lokalna zajednica i njihov svakodnevni život uz more.

I.B.