Održana utrka kareta u Kaštel Sućurcu, pobjednik dobio 40 kila novca, ali naravno da postoji kvaka

KAŠTEL SUĆURAC – Zaboravljena zabava iz djetinjstva u Kaštel Sućurcu postala je iznimno važna u vrijeme blagdana. Već 17 godina ekipe se natječu u utrci karićima, piše RTL.

– Djetinjstvo moje je obilježeno sa vožnjom karićima i lipo se vratiti u te dane kad smo svi bili bezbrižni – rekao je natjecatelj utrke karića Mario Špar.

A karić ili karet izrađuje se uglavnom u kućnoj radinosti.

– Karet je komad daske sa timunom i tri balinjere koje moraju biti što bolje. Tko ima više snage i kondicije trčati, kraj priče – kaže Marko Lemac, natjecatelj utrke karića.

Deset dvočlanih ekipa vježbalo je za pobjedu, a za najmlađe to je ipak samo zabava.

– Trećeplasirani dobije 10 tisuća, drugoplasirani 20 tisuća, a prvo misto je sto tisuća. A pa vidite u kesama to su lipe – objasnio je Tonći Šiškov Zagor, predsjednik Oldtimer moto kluba Adria.

Prvoplasirana ekipa nagradu je rado ponijela, iako im je i za to trebalo snage.

– Poprilično je teška, dva čovika treba da je dignu, jedno 40 kila, ali da je teža izdržali bi. Malo ćemo se počastiti, dio će u humanitarne svrhe I to je to – rekli su pobjednici Ivan Škalc i Ivan Ronald Mišković.

Sada se karići spremaju do sljedećeg Sv. Stjepana kada će ekipe opet pokušati svladati zahtjevnu kaštelansku stazu i odnijeti nagradu.

I.B.