Održana tradicionalna 24. regata Latinsko idro

MURTER – U nedjelju je održana tradicionalna, 24. regata Latinsko idro. Više od 60 leuta, kaića i gajeta plovilo je murterskim akvatorijem.

Ovogodišnji pobjednik regate je posada gajete Ilke s kormilarom Antom Davorom Turčinovom i iskusnim jedriličarem Dujom Fržopom. Drugo mjesto osvojila je gajeta Sirotica s kormilarom Damirom Čorkalom, a treća je u cilj uplovila betinska gajeta Cvita s kormilarom Tomislavom Jadrešićem.

Foto: Igor Turčinov Stijić

Regata Latinsko idro vrhunac manifestacije kojom se godinama tijekom rujna, kroz bogat program, održavaju i oživljavaju tradicija i baština murterskog kraja.

Projekt Latinsko idro je, kako kažu njezini osnivači, emocionalni odmak od svega na što nas danas podsjećaju moderna i sofisticirana jedra u našim portima, iskreni odmak prema baštini i svemu što smo bili, a u duši nismo prestali biti – uvažavajući istodobno sve pogodnosti suvremenog načina plovidbe.

Foto: Igor Turčinov Stijić

Ovo jedro drži u neprekinutoj vremenskoj vezi Murterine i Betinjane u velikoj zajednici mediteranskih naroda, te ih tako čini diljenicima jedne goleme pomorske tradicije koje se – unatoč svim mijenama na hrvatskoj obali Jadrana – nisu nikada odrekli.

Foto: Igor Turčinov Stijić

Latinsko idro je, kažu, podsjetnik na jedan način života, na jedan izniman prostor, na jedan duhovni svijet i njegovo postojanje. Ono je spoj svih djelatnosti i postupaka, svih znanja i obrta, svih pomorskih vještina i iskušenja, stanja duha i vjerovanja, svega što se plelo po ovom čudesnom akvatoriju. A u ishodištu svega toga stajao je brod kao stožer oko kojega se sve vrtjelo. Ništa na ovoj neobičnoj točki Jadrana nije bilo moguće bez njega i njegova jedra.

Foto: Igor Turčinov Stijić

K.B.