Održana Smotra ekstra djevičanskog maslinovog ulja "Pula 2023“

PULA - U organizaciji Agroudruge Maslina iz Pule održano je natjecanje i treća Smotra ekstra djevičanskog maslinovog ulja "Pula 2023.“, u Kući istarskog maslinovog ulja, a titulom šampiona proglašen je maslinar Igor Šimac s Velog Vrha.

Na smotri je ocijenjeno 77 uzoraka mladog maslinovog ulja, a svako ulje imalo je svoju šifru, te se procjena radila na temelju kemijske kvalitete koju je ispitao istarski Zavod za javno zdravstvo i organoleptički, odnosno analizom ukusa, mirisa, boje i teksture.

Foto: Grad Pula

Tradicionalnoj manifestaciji odazvao se zamjenik gradonačelnika Grada Pule Bruno Cergnul koji je pozdravio prisutne u ime Grada Pule, zahvalio organizatorima te čestitao ovogodišnjem šampionu i ostalim sudionicima.

- Na prvoj smotri imali smo 29 uzoraka, na drugoj 35, a na trećoj, 77 uzoraka. Od toga je bilo 17 zlatnih medalja, 32 srebrne i 23 brončane medalje. Ostalih šest ulja također je bilo ekstra djevičansko, ali nisu ušla u kategoriju za medalju. Međutim, sva ulja su ove godine proglašena kao visokokvalitetna i mi smo jako zadovoljni što loših ili nevaljalih ulja nije bilo - rekao je predsjednik Udruge Drago Kliba, pa dodao da su na natjecanju sudjelovali brojni maslinari s područja Pule i Puljštine.

O visokoj kvaliteti ulja s našeg područja, ističe Kliba, dokazuju masline pronađene na Monte Šerpu, a koje su stare preko tisuću godina. Na tu se temu, kaže, upravo priprema knjiga "Pula u maslinama". Maslinova ulja Pule bila su prepoznatljiva i ranije, što dokazuju i amfore, kada se ulje izvozilo iz Pule prema Rimu, Pešti, New Yorku i ostalim svjetskim i europskim destinacijama. Ima jako puno mladih maslinara i maslinarki, a mi smo u ove četiri godine preko naše udruge uspjeli zasaditi 1270 maslina, a imamo informaciju da je ukupno posađeno oko 2300 maslina, što su sami maslinari sadili bez naše pomoći, rekao je Kliba.

Igor Šimac, ovogodišnji šampion, smatra da se uspjeh i kvaliteta njegova maslinovog ulja prvenstveno može pripisati pravovremenoj berbi i skladištenju. Maslinarstvo je, kaže, hobi kojim se bavi posljednjih 25 godina. Godišnje od stotinjak stabla maslina proizvede oko 250 litara, a najbolja je sezona, otkriva, bila 2021. godina, kad je zabilježen vrlo mali urod. Iako, ni lanjska godina nije bila loša.

A.B.