Održana manifestacija “Jelsa pod zvijezdama”

JELSA – Od 20. do 22. srpnja 2021. u suradnji Hrvatskog astronomskog saveza i Turističke zajednice Općine Jelsa, a u sklopu aktivnosti za proglašenje Općine Jelsa prvom Međunarodnom zajednicom tamnog neba u Hrvatskoj održana je manifestacija JELSA POD ZVIJEZDAMA.

Prvog dana u jutarnjim satima je u općinskoj dvorani postavljena poster izložba o svjetlosnom onečišćenju. Navečer je u općinskoj dvorani održana projekcija kratkog filma o svjetlosnom onečišćenju Međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba IDA pod naslovom Losing the dark nakon čega je glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević održao predavanje na temu Svjetlosno onečišćenje i zajednice tamnog neba. Događanja prvog dana su zaključena promatranjem Mjeseca ispred Veslačkog kluba Jelsa.

Drugog i trećeg dana organizirana su još dva promatranja Mjeseca, Venere, Jupitera i Saturna u Zastražišću i Zavali.

Svi posjetitelji astronomskih motrenja su osim pogleda na Mjesec i planete mogli i fotografirati Mjesec kroz teleskop vlastitim pametnim telefonom te su mnogi sa sobom ponijeli jedinstvenu uspomenu, vlastitu fotografiju Mjeseca.

Foto: Hrvatski astronomski savez

D.G.