Održana edukativna radionica “Kulturno-maritimna baština Tri mora“ u sklopu projekta OTARNOS

SELINE – STARIGRAD – U sklopu projekta Očuvanje Tradicije Akvakulture i Ribarstva Novigrada, Obrovca i Starigrada (OTARNOS) udruge Društvo istraživača mora – 20000 milja 28. travnja 2022. godine održana je druga radionica „Kulturno-maritimna baština Tri mora“ s učenicima Srednje škole Obrovac na uzgajalištu dagnji PIDOĆA

U četvrtak, 28. travnja 2022. godine održana je druga edukativna radionica „Kulturno-maritimna baština Tri mora“ za srednjoškolce iz Obrovca u sklopu projekta Očuvanje Tradicije Akvakulture i Ribarstva Novigrada, Obrovca i Starigrada OTARNOS, udruge Društvo istraživača mora – 20000 milja. Učenici su najprije posjetili uzgajalište školjkaša u Velebitskom kanalu – uzgajalište dagnji obitelji Šarlija, odnosno njihov obrt za uzgoj školjkaša „PIDOĆA“ u Modriču. Učenike su srdačno dočekali gospodin Duje Šarlija i njegova kćerka Iva Šarlija Brkljača, koji su srednjoškolce proveli kroz proces uzgoja dagnji i sve uvjete koje jedno uzgajalište mora zadovoljiti za uspješno poslovanje.

Foto: Gospodin Duje Šarlija u skupljanju pergolara-OTARNOS

Na radionici je prisustvovalo 15 učenika, zajedno s njihovim nastavnikom Jakovom Krolom, ujedno i projektnim koordinatorom Srednje škole Obrovac za projekt OTARNOS.

Radionicu su održale voditeljica projekta Sanja Stipić Dell’Orco, mag. biologije i ekologije mora i učiteljica Prirode i Biologije te zaposlenica Društva Marta Sutlović, mag. agronomije, u sklopu dvopartitnog edukativnog programa za srednjoškolce. Prvi dio odrađen je još u rujnu 2021. godine u prostorijama škole i uključivao je predavanje o bioraznolikosti, hranidbenoj mreži u moru, ali i sektoru ribarstva (ribolovu i akvakulturi), dok je drugi dio radionice odrađen u obliku ove izvanučionične aktivnosti.

Projekt je prijavljen na FLAG natječaj za dodjelu potpore projektima u okviru Mjere 2.2. Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji kulturne – maritimne baštine te tradicije ribarstva i akvakulture. Sadrži prioritete i ciljeve Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 349.775,78 kn a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR) u iznosu od 297.309,41 kn odnosno 85% bespovratnih sredstava, dok je 15% sufinancirano iz državnog proračuna RH u iznosu od 52.466,37 kn.
Projekt se provodi u javno – civilnom partnerstvu s Općinom Novigrad i Srednjom školom Obrovac.

Z.G.