Održana 56. smotra narodne glazbe i plesa Puljštine

U Barbanu se 1. srpnja 2023. godine održala 56. smotra narodne glazbe i plesa Puljštine. Prva je to od četiri ovogodišnje lokalne smotre koje prethode centralnoj, županijskoj smotri koja će se održati 12. kolovoza na području Grada Buje-Città di Buie. U ime Grada Pula-Pola smotri je prisustvovao zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul.

Zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul pozdravio je u ime Grada Pula-Pola, gradonačelnika Filipa Zoričića i svoje osobno ime.

- Veseli nas što se smotra održava po 56. put i što se organizatori i sudionici trude očuvati tradicijsku glazbu, pjesmu, ples i narodne nošnje. Grad Pula-Pola podržava ovaj program kojim se čuva naš identitet. Pula je grad bogate kulture i nasljeđa, a ova gradska uprava će nastaviti ulagati u kulturu i programe kojima se promovira Grad Pula-Pola, naša baština i čuvaju vrijednosti - rekao je Cergnul.

Prisutnima se u ime domaćina obratio i načelnik Općine Barban Dalibor Paus.

Od 2018. godine, nakon 24 godine uzastopnog održavanja u Barbanu, smotra Puljštine se dogovorno selila po općinama i gradovima Puljštine, da bi 2023. godine ponovo došla u Barban. Ova smotra okuplja najveći broj narodnih pjevača, plesača i svirača tradicijske glazbe od 15 godina starosti nadalje.

Smotra u Barbanu je tradicionalno započela mantinjadom (svirkom na roženicama) i dizanjem zastave smotre nakon koje je uslijedio bogat i raznolik program.

Foto: Grad Pula

U programu smotre sudjelovali su članovi kulturno-umjetničkih društava s područja Puljštine: domaćin, KUD „Barban“ iz Barbana, KUD „Uljanik“ iz Pule, KUD „Ulika“ iz Fažane i KUD „Mate Balota“ iz Raklja. Osim plesa, pjesme i svirke na istarskim narodnim instrumentima, čula se i poezija na čakavštini iz zbirke „Beside u jatu“.

Program smotre organizirali su SAKUD Pula, Općina Barban i KUD Barban, a održala se pod pokroviteljstvom Grada Pula-Pola, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Općine Barban i TZ Barban.

I.B.