Održana 14. Izložba creske ovce

CRES – U Orlecu na otoku Cresu tijekom vikenda je održana 14. Izložba creske ovce, manifestacija kojoj je cilj promocija otočnog ovčarstvo i creske ovce kao autohtone pasmine.

Posjetitelji su mogli razgledati nekoliko kolekcija ovaca i pratiti zanimljivo natjecanje u šišanju ovaca, kušati jela od janjetine te uživati u glazbi uz lokalni bend.

U šišanju ovaca škarama natjecalo se devet muškaraca i šest žena. Prvu nagradu odnio je Franko Jurasić koji je svoju ovcu ošišao za minutu i 55 sekundi. Na drugom mjestu završio je Zoran Rebernik koji je šišanje obavio za 2 minute i 15 sekundi, a treće vrijeme, 2 minute i 50 sekundi postigao je Sandro Tarabocchia.

Stanovnici otoka Cresa poštuju ovce, koje su na škrtoj otočkoj zemlji othranile i odškolovale generacije otočana. Iako pouzdanih podataka o porijeklu creske ovce nema, pretpostavlja se da je, kao i ostale ovce s hrvatskih otoka, nastala oplemenjivanjem lokalnih ovaca španjolskim, francuskim i talijanskim merino pasminama uz presudnu ulogu okoliša. Zahvaljujući okolišu, creska ovca je mala, ali vrlo živahna, izdržljiva te prilično otporna i prilagodljiva, stoji u opisu Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza.

Creska ovca uzgaja se na otocima Cresu i Lošinju, a iako se nekad uglavnom uzgajala zbog vune, danas je glavni ovčji proizvod na otoku meso – mlada creska janjetina. U manjem broju gospodarstava proizvode i Creski sir.

K.B.