Održana 11. fažanska regata i Brodet kup

Jedriličarski klub Brioni uspješno je organizirao 11. fažansku regatu tradicijskih barki, pružajući posjetiteljima nezaboravno iskustvo i priliku da uživaju u ljepoti i tradiciji pomorske baštine Istre i Kvarnera.

Manifestacija se održala u subotu, 29. srpnja, u fažanskom kanalu, a na njoj je sudjelovalo dvadesetak tradicijskih barki tipova batana, pasara, guc, gajeta, leut i drugih, opremljenih tradicijskim jedrima poput oglavnog, latinskog, sošnog i sličnih, piše Regional Express.

Regata je obuhvatila dva plova. Prvi plov, sa startom u Fažani u 13:00 sati, vodio je sudionike do prekrasnog arhipelaga Brijuna, dok je drugi plov krenuo iz Brijuna prema fažanskoj luci u 15:30 sati. Posada je s veseljem i uzbuđenjem uplovila u utrku, plovidbu uz prekrasne obale i uživanje u tradicionalnim barkama koje su donijele poseban šarm ovom događaju.

Foto: Regional Express

Nakon plova, u 19:00 sati, održana je svečana podjela nagrada i zajedničko druženje koje je okupilo sve sudionike, posjetitelje i zaljubljenike u pomorsku baštinu. Atmosfera je bila vesela i opuštena, s puno smijeha i razmjene iskustava.

Osim regate tradicijskih barki, ova manifestacija obuhvatila je još jedan poseban događaj - Brodet kup, koji se održao na inicijativu Ede Mardešića. Brodet je vrhunski primjer tipičnog jela mediteranske kuhinje i jedno od najpoznatijih ribljih jela na Jadranu. Osam ekipa, s različitih područja i s različitim umijećem kuhanja brodeta, pristupilo je natjecanju. Svaka ekipa dobila je osnovni paket od 7 kg miješane ribe za pripremu brodeta, a sva ostala kreativnost i umijeće pripreme bila je na njima.

Posjetitelji su uživali u kušanju raznolikih brodeta koji su bili pripremljeni uz palentu te su besplatno podijeljeni. Uzduž obale, oko 450 porcija brodeta zadovoljilo je i najzahtjevnije gurmane, a miris morske hrane širio se kanalom i privlačio ljubitelje gastronomije.

I.B.