Održan stručni skup zapovjedništava vatrogasnih zajednica Istarske i Splitsko-dalmatinske županije

PULA - Vatrogasna zajednica Istarske županije od 21. do 24. ožujka 2023. bila je domaćin i organizator stručnog skupa zapovjedništava Vatrogasnih zajednica Istarske i Splitsko-dalmatinske županije s pratećim radionicama i panel diskusijama o temi Upotreba informatike u intervencijama - analiza postojećeg sustava i razmjena iskustava u korištenju i mogućnostima njegovog unapređenja.

Nastavak je to dugogodišnje suradnje dviju vatrogasnih zajednica koju je kriza s epidemijom COVID-a nakratko bila prekinula, no sada je uspješno nastavljena.

Foto: HVZ

Organizatore skupa predvodio je županijski vatrogasni zapovjednik i zamjenik predsjednika HVZ-a Dino Kozlevac, sa zamjenikom zapovjednika Ivicom Rojnićem i pomoćnikom Emanuelom Krstulovićem, dok su delegaciju Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije (VZSDŽ) predvodili županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević, zamjenik predsjednika VZSDŽ Mate Jeličić i pročelnik VZSDŽ Tihomir Zec.

Tijekom boravka u Istarskoj županiji kolege VZSDŽ posjetili su i upoznali s radom područnih vatrogasnih zajednica (PVZ) Pula, PVZ Rovinj i PVZ Poreč te pripadajućih JVP-ova. Također, obišli su i dobrovoljna vatrogasna društava Medulin, Pula, Svetvinčenat, Vrsar i Kanfanar kao i Kamp vatrogasne mladeži HVZ u Fažani.

Upotreba informatike u vatrogasnim intervencijama


Susret istarskih i dalmatinskih kolega upriličen je u sjedištu Vatrogasne zajednice Istarske županije u Puli gdje su gosti upoznati s  ustrojem vatrogastva u Istarskoj županiji. Potom je uslijedio posjet i upoznavanje s radom JVP Pula, a nakon toga prva radionica u Vatrogasnom domu DVD-a Medulin o razmjeni iskustava na informatičkom planu i predstavljanje zapovjednog vatrogasnog vozila Istarske županije.

O upotrebi informatike u intervencijama nazočnima je prezentirao Vedran Šetić, predsjednik DVD-a Bale. Druga radionica održana je u prostorima DVD-a Pula, gdje su predstavnici VZSDŽ predstavili sustav organizacije vatrogastva u svojoj županiji i projekt u kojem sudjeluju, a odnosi se na  zaštitu starogradskih jezgri.

U dvorani DVD-a Pula županijski vatrogasni zapovjednik VZSDŽ Ivan Kovačević upoznao je istarske kolege s organizacijom vatrogasnog sustava, njegovim materijalno-tehničkim sredstvima i ljudskim resursima. U nastavku se osvrnuo s kraćom analizom na ugroze koje prijete te na broj i vrstu vatrogasnih intervencija na području županije.

Uslijedila je iznimno zanimljiva prezentacija "PREVENT – Mitigating Fire Risk for Heritage" projekta na temu Zaštita kulturne baštine od požara koju je veoma zorno predstavio Marin Buble, jedan od njegovih kreatora, a koji je ujedno zapovjednik Vatrogasnog operativnog područja Trogir.

Zapovjednik VZSPD  Ivan Kovačević kazao je kako svi vatrogasci surađuju na svim razinama, od lokalnih do nacionalnih, a kako je posebno vidljiva potpora Istarske županije te je županu Borisu Miletiću uručio plaketu u znak zahvale za podršku i poticanje uspješne suradnje u razvijanju stručnih i prijateljskih odnosa između vatrogasnih organizacija ovih dviju priobalnih županija.

Jedinstvena je ocjena sudionika skupa da su stručne prezentacije i radionice efikasan i uspješan model ne samo za transfer znanja u specifičnim i usko specijaliziranim područjima, poput predmetnog upravljanja sustavima, nego i odlična prigoda za izravnu razmjenu iskustava iz cjelokupnog vatrogastva, kako na organizacijskoj tako i na zapovjednoj i operativnoj razini.

A.B.