Održan godišnji sastanak partnera projekta 'Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru'

Od 11. do 12. travnja 2024. održan je godišnji sastanak partnera projekta Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru u organizaciji Javne ustanove Nacionalni Park Brijuni te uz suorganizaciju Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

- Dva dinamična i konstruktivna dana su iza nas. Izvanredna predavanja, konstruktivne rasprave te prikaz najnovijih znanstvenih i terenskih istraživanja obilježila su ovogodišnji sastanak. Mnogo toga smo dogovorili i puni ideja spremni smo za nastavak provođenja aktivnosti na projektu - objavili su organizatori.

U sklopu sastanka, 12. travnja, održan je i stručni posjet “Plemenitom utočištu” Aquarium Pula. Svi sudionici sastanka imali su priliku razgledati karantenski uzgojni dio Aquariuma u kojemu se nalaze juvenilne i odrasle jedinke plemenite periske te pogon za uzgoj planktona za rast i razvoj periski.

- Plemenita periska ujedinila nas je i na međunarodnoj razini. Svoje aktivnosti i saznanja u području očuvanja plemenite periske prenijeli su nam i suradnici iz Italije, Slovenije i Španjolske. Umrežavanje je jedna od temeljnih aktivnosti koja doprinosi napretku projekta i širenju znanja - kazali su organizatori.

Ovaj sastanak je još jednom potvrdio predanost svih partnera projekta prema zajedničkom cilju očuvanja ove strogo zaštićene vrste.

- Zahvaljujemo se svim sudionicima na aktivnom sudjelovanju te se radujemo daljnjoj uspješnoj suradnji u ostvarivanju naših ciljeva - kazali su organizatori.

I.N.