Odobreno novih 4 milijuna kuna za obnovu luke Porat

PORAT – Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odobrilo je 4,1 milijun kuna za nastavak reknstrukcije luke Porat na otoku Krku.

Odobrena sredstva odnose se na 1. fazu, uporabnu cjelinu 2., ukupne vrijednosti 5.500.000 kuna, a uz odobrena sredstva Ministarstva, u sufinanciranju sudjeluju Općina Malinska- Dubašnica i ŽLU Krk koja je i nositelj projekta. Svi iznosi su s uključenim PDV-om.

Cilj ovog zahvata, koji je podijeljen u dvije uporabne cjeline, je povećanje standarda u luci te bolja zaštita akvatorija luke od vjetrova i valova. Luka bi nakon obnove trebala imati ukupno 103 veza.

Pri samom kraju je rekonstrukcija postojećeg lukobrana s novim obalnim zidom dužine 77 metara, a radovima je obuhvaćeno i izvođenje glavnog energetskog voda za potrebe opskrbe brodica vodom i strujom, kao i cjevovod hidrantske mreže za protupožarnu zaštitu. Ovaj je zahvat vrijedan 4.800.000 kuna, a sufinanciralo ga je nadležno Ministarstvo u iznosu od 3.900.000 kuna, dok su preostali iznos podijelili ŽLU Krk i Općina Malinska- Dubašnica.

Radovi na 2. uporabnoj cjelini, z akoju je odobreno 4,1 milijun kuna, uključuju rekonstrukciju obrambenog valobranog kamenometa i izvedbu armiranobetonskog valobranog zida s vanjske strane primarnog lukobrana, u koje će biti uključeno kameno opločenje šetnice i asfaltiranje kolnika primarnog lukobrana.

Svečano potpisivanje Sporazuma o sufinanciranju prve faze druge uporabne cjeline u sklopu projekta obnove luke Porat, održat će se u petak, 18. ožujka 2022. u Rijeci, a u ime ŽLU Krk, Sporazum će potpisati v.d. ravnatelja Goran Lajnert. Očekuje se da bi cjelokupna obnova trebala biti gotova do kraja ove godine.

K.B.