Odobrena sredstva za projekt Valorizacija Ribolovne Tradicije

ROVINJ – Godinama najpopularnije turističko odredište u Hrvatskoj – Grad Rovinj, popunjava svoju ponudu novim, edukativnim sadržajem o ribarstvu kojim žele tu tradiciju sačuvati od zaborava.

„Valorizacija ribolovne tradicije na području Grada Rovinj-Rovigno kroz prezentaciju ribarstva, ribarske tradicije i ribarskog nasljeđa“ projekt je kojeg je odabrala LAGUR “Istarska batana” za financijsku potporu u okviru FLAG natječaja.

Cilj projekta je očuvanje i popularizacija ribarske tradicije i nasljeđa kroz prenošenje znanja o povijesti ribarstva, o morskoj prirodnoj baštini i bio-raznolikosti, o lokalnoj gastronomiji i lokalnim običajima te o industriji ribe i tvornici za preradu ribe Mirna.

Kroz projekt se planira izgradnja i opremanje dječjeg igrališta, koje je ujedno i tematsko-edukativni park, u postojećem parku Hrvatskih branitelja domovinskog rata u Rovinju. U planu je i izgradnja edukativne knjižice aktivnosti koja će sadržavati temeljne simbole ribarskog nasljeđa i tradicije, a biti će namijenjena djeci vrtićke dobi.

U neposrednoj blizini tvornice za preradu ribe Mirna planira se uređenje javnog prostora koji će se povezati s ribarskom baštinom, dok će u tematsko-edukativni dječji park biti postavljena dječja igrala na temu ribarstva, a koja simboliziraju ribarsko nasljeđe i ribarsku kulturu. Uz navedeno, na stupiće ili igrala gravirat će se kratki i zanimljivi edukacijski tekstovi na temu ribarskog nasljeđa i tradicije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.190.091,20 kuna, dok iznos odobrene potpore iznosi 755.000,00 kuna.

J.K.