ODLAZI JOŠ JEDAN STRUČNJAK Riječanina koji je otkrio brojne podmorske mine, pozvali u SAD

RIJEKA – Podvodni istraživač iz Rijeke, Velimir Vrzić uskoro odlazi u Sjedinjene Američke Države. Čovjek kojem možemo zahvaliti jer je pronašao desetke zaostalih mina i bombi na dnu Jadrana, dobio je ponudu koja se ne odbija. Kako nam je rekao: “dok naši vode borbe sa ustašama i partizanima, privatni investitori kradu kadar”

Jedan, po jedan, stručnjaci iz raznih polja, entuzijasti i vrijedni ljudi nam odlaze. Od kad je interneta, lakše je nego ikad doći do informacija o onima koji se svojim radom ističu i nešto vrijede. Oni koji se razumiju u biznis, u svijetu znaju nanjušiti, ugrabiti i iskoristiti situaciju, za svoju dobrobit. Tako je to u svijetu, dok se Hrvatska u prepoznavanju vlastitih kapaciteta srozala na razinu kulture koja lagano nestaje. Najnoviji primjer je i podvodni istraživač iz Rijeke Velimir Vrzić, o kojem smo u kontekstu pronalaska brojnih opasnih zaostalih eksplozivnih sredstava na dnu mora, već nekoliko puta pisali.

– Ljeto prije COVID zaraze. Na molbu privatnog investitora iz SAD-a i vlasnika nekoliko istraživačkih brodova bio sam zajedno sa suprugom gost na privatnoj yahti od 110 metara. Naime, između ostalog na radnom brodu – jahti se nalazi i podmornica tipa Triton. Operativna radna dubina podmornice je max. do 1000 metara a “normalna” do 600 m. Za informaciju, svjetlost s površine prestaje na dubini od 300 metara dubine. Jadransko more kao takvo iako se čini “veliko” u biti je malena bara. Najveća dubina između Hrvatske i Italije gledano iz smjera Istre (Poreč smjer Venecija) je samo 35 – 40 metara dubine.

Ovakve podmornice istraživačkog tipa izuzetno su pogodne za sve oblike istraživanja mora bez obzira da li se radi o potrebama Ministarstva Kulture, prirode, Ministarstva obrane ili MUP-a. Mogućnosti su doslovno neograničene a podmornica kao takva (ukoliko ju kupuje država) izuzetno financijski prihvatljiva.

Iskreno se nadam da će predstavnici Vlade u doglednoj budućnosti shvatiti da svijet ide i gleda u budućnost te da tehnologija doslovno gazi vrijeme i šteta je ne ići dalje sa vremenom već zaostat u nekim prošlim vremenima – poručio nam je Vrzić, dok sa smješkom ulazi u podmornicu i svoje novo radno mjesto.

Ponuđen mu je, kaže, posao savjetnika na jednom istraživačkom brodu.

– Ovo s podmornicom je evidentno bila “kost” da me navuku, pa su pozvali i ženu i mene. Sada se rade planovi za dalje, ali mislim da ćemo otići na proljeće. Hrvatska ima preveliki birokraciju oko papirologije a i nitko to ne želi financirati, dok to Talijani rade već duže vrijeme – kaže Vrzić.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Ispred Rafinerije nafte Urinj pronađena avionska bomba iz Drugog svjetskog rata
EKSKLUZIVNO Opasnost s dna Jadrana – Roneći kod Paga pronašao dvije protubrodske mine!
FOTO: SENZACIONALNO OTKRIĆE Kod Krka pronađen brod iz Rimskog carstva