ODLAZAK KAPETANA Preminuo Damir Jovičević, kapetan legendarne Slavije

DUBROVNIK – Kapetan Damir Jovičević, zapovjednik na Jadrolinijinom trajektu Slavija tijekom 90-ih, koji je prije 30 godina predvodio Konvoj Libertas, koji je probio blokadu Dubrovnika u Domovinskom ratu, preminuo je jučer 22. rujna.

Podsjetit ćemo samo, one koji su premladi da se sjećaju, kako je Jadrolinijin brod Slavija u Dubrovnik, tijekom trajanja blokade, redovito uplovljavao donoseći pomoć te isplovljavao pun izbjeglica, uglavnom starih, bolesnih, ranjenika te majki s djecom, piše Dubrovnik.net.

Svaki put pri uplovljavanju i isplovljavanju, brod je pregledavala JNA. Vojnici s mitraljezima popeli bi se na brod u Mljetskom kanalu i provjeravali tko i što se prevozi, a ponekad bi brod prvo išao u crnogorsku luku Zelniku te bi se pregled vršio tamo. Pregled je bio maltretiranje i uvijek je značio životnu opasnost za cijelu posadu od 70-ak ljudi i putnike. Kontrola bi trajala i do šest sati.

Legendarno izbjegličko putovanje Slavije, o kome su izvještavale sve svjetske medijske kuće, bilo je kad je iz razrušenog grada kapetan Jovičević na brod umjesto 800, primio 5 000 putnika. Putovanje je trajalo gotovo dva dana. Prvo u Zeleniku, a potom prema Rijeci. Na brodu se tada rodila jedna djevojčica, a jedan je stariji čovjek umro.

Jovičević je sa Slavijom u Dubrovnik najmanje jednom tjedno uplovljavao i tijekom cijelog listopada, prije Konvoja, od samom početka pomorske blokade, tako da Grad, nikad nije ostao posve odsječen od ostatka Hrvatske, zahvaljujući ovom hrabrom čovjeku i njegovoj posadi.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je poruku sućuti.

„S tugom smo primili vijest kako nas je napustio kapetan Damir Jovičević. Povijest Dubrovnika i Republike Hrvatske pamtit će ga kao zapovjednika „Slavije“, broda koji je predvodeći Konvoj Libertas u ranjeni i opkoljeni grad, u najtežim vremenima, donio prijeko potrebnu nadu.

Humanitarna akcija Konvoj Libertas ukorijenjena je duboko u srcima Dubrovčana zbog osjećaja zajedništva i nagovještaja slobode koja nam je pružena uplovljavanjem „Slavije“ i drugih brodova. Tog dana, 31. listopada 1991., svijet je saznao pravu istinu o gradu koji je branio svoju slobodu.

Dubrovnik će zauvijek pamtiti i sve što je kapetan Jovičević činio od samog početka napada na Grad i  blokade u Domovinskom ratu. Zahvaljujući njegovoj, ali i velikoj hrabrosti cijele posade, naš grad nikad nije bio u potpunosti odsječen od ostatka Hrvatske.

U ime Grada Dubrovnika i moje osobno ime izražavam iskrenu sućut.”

Inače skromni kapetan, koji je zadužio Dubrovnik, rođen je u Osijeku, po majci je Hrvat, a po ocu Crnogorac, te je do 1990. živio u Crnoj Gori, gdje su ga dugi niz godina zbog njegove uloge u Domovinskom ratu smatrali nacionalnim izdajnikom. Nakon završene pomorske škole u Lošinju u Jadroliniji je počeo raditi 1968., od 1978. je kapetan, a 1987. postaje zapovjednik broda Slavija koji je plovio između Rijeke i Dubrovnika. Od 2008. je u mirovini te je živio u Kostreni pokraj Rijeke.

Obitelji i prijateljima kapetana Jovičevića u ime redakcije portala Morski HR izražavamo najdublju sućut.

D.G.