Od utorka gori otpad na zadarskom odlagalištu -Rezultati prvih mjerenja kakvoće zraka su uredni

Zbog požara koji je u utorak ujutro buknuo na odlagalištu otpada u Diklu, zadarski gradonačelnik Branko Dukić zatražio je u srijedu hitno mjerenje kakvoće zraka.

- Nažalost, ovakve situacije nemoguće je predvidjeti i događaju se, ali na njih moramo biti spremni. Javna vatrogasna postrojba još je jednom brzo reagirala, a osposobljenost i koordinacija s DVD-ovima također je na visokoj razini - rekao je gradonačelnik Dukić nakon obilaska odlagališta otpada u Diklu.

Dodao je da će se požar ugasiti, ali za to treba vremena.

- Deponiju ovdje definitivno nije mjesto i treba privesti kraju postupak njegova trajnog zatvaranja i početi cjelovitu sanaciju. Znam da su građani uznemireni ponajprije zbog dima. Zatražili smo hitno mjerenje kakvoće zraka na najbližoj naseljenoj mikrolokaciji deponija u Diklu, a o rezultatima ćemo odmah izvijestiti javnost - rekao je.

Osim vatrogasne službe Čistoće d.o.o., u gašenju požara sudjelovala je Javna vatrogasna postrojba Zadra i DVD-ovi iz Nina, Sukošana, Svetog Filipa i Jakova, Pakoštana i Polače te jedna cisterna DIP-a Zadar.

Smrad dima uznemirio je mnoge Zadrane, a osjetio se i u mjestima na srednjem dijelu otoka Ugljana. Rezultati prvih mjerenja kakvoće zraka s mobilne postaje splitskog Zavoda za javno zdravstvo u srijedu u 19 sati su bili uredni.

I.G.