U subotu počinje 56. Ribarski tjedan u Crikvenici

CRIKVENICA - Tradicionalni „Ribarski tjedan“ jedna je od najstarijih crikveničkih ljetnih priredbi, utemeljena prije više od pola stoljeća kako bi produljila glavnu turističku sezonu. Ideja je od početka ostala ista - zahvala i počast ribarima, prvim žiteljima i utemeljiteljima grada.

Danas ta se manifestacija, kao dio programa „Crikvenica Summer Showtime“, Turističke zajednice Grada Crikvenice, uključuje i u projekt „Kvarner Maritime Heritage“. Ove godine 56. Ribarski tjedan počet će u subotu, 27. kolovoza i potrajati do subote, 3. rujna.

Upravo to premošćivanje kolovoza i rujna, održavanje manifestacije od posljednje subote u „najljetnijem“ mjesecu, kolovozu, do prve subote u tipično posezonskom rujnu, bio je i ostaje mamac za mnoge turiste, prenosi Novi list.

Oni koji žele osjetiti i izrazito ljetni ugođaj u Crikvenici, i to u završnici kolovoza, a onda i svjedočiti prijelazu u mirnije ali još uvijek vrlo privlačno razdoblje na početku posezone, u rujnu, a sve u znaku ribara i ribarstva, uvijek će doći na svoje.

Program ''Ribarskog tjedna'' ispunjen je redovito ribarenjem za turiste. I to ''s kraja'' i s barki i brodica, zatim, izletničkim vožnjama brodovima Vinodolskim kanalom, pa sve do Krka i oko Krka, bogatom eno-gastro ponudom, a to znači domaćim jelima, posebice ribljim jelima, te autohtonim vinima iz obližnjeg Vinodola. Bit će tu i sportova na vodi, plivanja i vaterpola, te turističkih izleta u okolicu.

Osim ovom manifestacijom, zahvalnost prvim žiteljima ribarima, Crikveničani su iskazali i spomenikom u gradskoj luci. Kip ''Ribara'' izradio je akademski kipar Zvonko Car (1913.-1982.), Crikveničanin, koji je autor i poznatog opatijskog kipa ''Djevojka s galebom''.

Hina/Novi list