Od ponoći su na snazi nove mjere – Evo što se mijenja

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je jučer nove mjere koje se odnose na ograničavanje javnih i drugih okupljanja na 50 osoba, a donesena je i odluka o mobilizaciji zagrebačke Arene kao tercijarnog centra za liječenje oboljelih od Covida-19.

Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je na konferenciji za novinare da će odluka o epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja stupiti na snagu u ponoć, a vrijedit će idućih 14 dana, nakon čega će se procijeniti provedba mjera i odlučiti treba li ih promijeniti ili produžiti.

– Propisuje se stroga mjera fizičkog distanciranja, 2 metra u zatvorenim i 1,5 metar u zatvorenom.

– Zabranjuje se održavanje svih okupljanja s više od 50. Na svadbana naviše 30. Na pogrebima najviše 30. Na ostalim privatnim svečanostima najviše 15.

– Spostska natjecanja mogu se održavati samo bez gledateljima.

– Javna okupljanja mogu trajati samo do 22h, samo svadebna mogu do 0:00.

– Okupljanja u ugostiteljskim objektima mogu se održavati samo do kraja radnog vremena (dakle do ponoći op.a.).

– Obavijesti o okupljanjima s više od 30 osoba moraju se dostaviti civilnoj zaštiti i mora se dostavljati evidencija za sva okupljanja s više od 15 osoba

– Uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića od ponoći do šest sati.

– Obvezno će biti korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu i obvezno je korištenje maski prilikom ulaska i boravka na grobljima.

Mjere određuju na 14 dana nakon čega će se procijeniti kakva je njihova provedba i hoće li se produžiti.Obavezno vođenje evidencije se ne odnosi na kulturne i crkvene manifestacije, za njih postoje posebni protokoli.

D.G.