Od početka godine na području Dubrovačko-neretvanske županije bilo 36 letova hitne helikopterske službe

DUBROVNIK – Dubrovačko-neretvanska županija produljila je do kraja godine ugovor za projekt hitne helikopterske medicinske službe, koja u prosjeku odrađuje jedan let dnevno.

Samo u prošloj godini medicinski helikopter poletio je iz dubrovačke zračne luke 295 puta, a od početka ove godine čak 36 puta. Helikopteri povećavaju učinkovitost hitne medicinske operative jer omogućavaju izravan i brz pristup većim specijalističkim i sub-specijalističkim bolničkim centrima, a taj projekt od iznimnog je značaja, ne samo za najjužniju hrvatsku županiju, već za cijeli Jadran.

– Helikopter smo dobili na korištenje od MUP-a, Vlada RH je donijela odluku o uspostavi ove službe, a Ministarstvo zdravstva zajedno s našom hitnom medicinskom službom daje medicinsko osoblje. To funkcionira jako dobro i postižemo takozvani zlatni sat za svakog pacijenta – kazao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuvši kako je županija produljila ugovor za ovaj projekt i u ovoj godini.

Prema riječima ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luke Lulića, hitna medicinska helikopterska služba pokazala se izvrsnom i to bi na području cijele Hrvatske trebao postati standard.

– U našoj županiji s obzirom na teren je neophodna hitna helikopterska služba da bismo mogli zadovoljiti današnje zdravstvene standarde – zaključio je Lulić.

Jedan od najčešće korištenih helikoptera za hitne medicinske službe u svijetu je Eurocopter EC 135 koji koristi i helikopterska hitna služba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Poput kopnene hitne medicinske pomoći, helikopteri su opremljeni medicinskom opremom i od vitalnog su značaja za praćenje i liječenje pacijenata.

J.K.