Od odbačenih ribarskih mreža do kupaćih kostima

U susjednoj Sloveniji, djeluje tvrtka koja, zasad, jedina na svijetu, upravo od starih ribarskih mreža proizvodi sirovinu koja se koristi za proizvodnju kupaćih kostima, ali i u ostale svrhe. Pomažu im i ronioci volonteri, ujedinjeni u projekt Healty Seas.

Među otpadom, koji more skuplja, i odbačeni ribarski alati, koji love i dalje, uništavajući morski svijet. U koštac s problemom, prije 10-ak godina, ulovili su se Ghost Diversi.

Dvjestotinjak ronilaca volontera, sa svih strana svijeta, zaduženi za njihovo uklanjanje i zbrinjavanje. Među njima i nekoliko Hrvata.

- Odvajamo naše vrijeme, sredstva i opremu da bi se nešto napravilo. Ono što je nama drago je da vidimo promjene. Kada očistiš nešto i drugi put zaroniš pa vidiš da toga više nema ili ga je manje, to je i osobno zadovoljstvo. I male stvari su nama dovoljne - rekao je Maurizio Grbac, Ghost diving Adriatic.

S ciljem zaštite morskog okoliša i rješavanja problema odbačenih mreža, zajedno s privatnim tvrtkama pokrenuli su organizaciju Healty Sea. Organizaciju kroz koju ribarske alate ponovno čine vrijednim resursom. Jedan je od osnivača tvrtka Aquafil.

Tako u pogone te tvrtke u Sloveniji stižu mreže iz svjetskih mora i oceana, a nakon obrade iz nje izlaze u obliku regeneriranih najlonskih vlakana.

- Trenutno smo jedini proizvođač na svijetu koji recikliranjem rabljenih ribarskih mreža, ali i tekstilnih podnih obloga i plastičnog, industrijskog otpada, proizvodi regenerirani najlon. A te niti odnosno najlon potpuno je istih kvaliteta i elastičnosti kao i onaj koji se dobiva koji dobivamo na taj način istih je kvaliteta i elastičnosti kao i onaj koji se dobije primjerice iz sirove nafte - rekla je Tina Mavrič, glasnogovornica tvrtke AquafilSlo.

U procesu reciklaže, mreže se najprije peru, pripremaju i pretvaraju u granulat od kojega se onda rade niti.

- Niti dobivene postupkom recikliranja imaju zaista široku primjenu - koriste se i u modnoj industriji za proizvodnju primjerice kupaćih kostima, sportske opreme, ali i u automobilskoj za izradu podnih obloga i tekstila. Naš cilj je da u idućim godinama samo nastavimo povećavati udio vlakana dobivenih na ovaj način - istaknula je Tina Mavrič za emisiju More.

Jer, promjena koja čuva okoliš i više je nego potrebna. U posljednjih 10-ak godina, samo u suradnji s roniocima volonterima i organizacijom Healthy Sea prikupljeno je gotovo 600 tona mreža i drugog otpada.

I.G.