Od 15. srpnja u Sloveniju samo s EU digitalnom potvrdom

Zbog povećanog broja uvezenih slučajeva zaraze koronavirusom u proteklom tjednu, Slovenija od idućeg tjedna pooštrava kriterij za ulazak u zemlju.

Odluka slovenske vlade, prema kojoj se ukidaju popisi država s obzirom na njihovu epidemiološku situaciju i izjednačavaju uvjeti ulaska za sve putnike stupila je na snagu danas, a počinje se primjenjivati od četvrtka, 15. srpnja, piše N1.

Za ulazak putnika u Sloveniju bez karantene kao dokaz će vrijediti europska digitalna potvrda o cijepljenju ili digitalna potvrda trećih država, a osnovni kriterij za ulazak je dokaz da je osoba preboljela Covid-19, da je cijepljena ili da se testirala i da je rezultat testa negativan.

Slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar najavio je da će se vlada sutra ponovno sastati s epidemiolozima radi koordinacije i mogućeg donošenja novih mjera, s obzirom na rapidno povećanje novih slučajeva zaraze u proteklom tjednu. To pripisuju većem broju uvezenih slučajeva, prvenstveno kod više skupina slovenskih maturanata koji su boravili u španjolskim ljetovalištima.

Ministar Poklukar pozvao je sve koji dolaze iz inozemstva, a imaju znakove bolesti da se testiraju. One koji su s njima bili u kontaktu poziva da ostanu kod kuće u karanteni pet dana te da se nakon toga testiraju.

Slovenski mediji pišu da pooštravanjem mjera vlada želi pri ulasku u zemlju potaknuti stanovništvo, posebno mlađe, na cijepljenje. U Sloveniji je dosad s obje doze cijepljeno tek 35 posto populacije, od željenih 70 posto.

K.B.