Očuvana priroda i bistro more - Rt Kamenjak ove godine zabilježio rekordnu sezonu

Na samom jugu Istre, Rt Kamenjak posjetitelje privlači očuvanom prirodom i bistrim morem. Ove godine bilježi rekordnu sezonu - od početka godine do sada posjetilo ga je više od 700 tisuća gostiju. Mnogi dolaze biciklom i pješice čime se čuva zaštićeno područje prirode.

Plaže Kamenjaka vodič Lonely Planet uvrstio je među 10 najljepših sredozemnih plaža. Od te je nominacije prošlo neko vrijeme, no kristalno čisto more i atraktivna obala i dalje su mamac za brojne posjetitelje. Ne samo u špici sezone nego i sada, u rujnu.

- Oduševljeni smo. Ovo je najljepši dio Istre koji smo vidjeli. Na ovu smo plažu naišli slučajno. Tražili smo šljunčanu plažu za djecu - govori Vojtech, gost iz Češke.

Osim po prekrasnoj prirodi i vidicima, Kamenjak je poznat i kao stanište 600 različitih biljnih vrsta, mnogobrojnih ptica, leptira.

Mnogi ga obilaze biciklom

Prostire se na oko 400 hektara. Mnogi ga obilaze biciklom.

- Teško je. Teren je zahtjevan, treba biti oprezan. Polako i može se - rekla je Brigitte, gošća iz Njemačke.

Kamenjak je za posjetitelje otvoren 365 dana u godini. Sve je više onih koji dolaze biciklom ili pješice.

- Imamo zabilježeno otprilike 550 tisuća posjetitelja koji su došli motornim vozilima, a više od 200 tisuća koji su došli besplatno, pješke ili biciklom. Do kraja 8. mjeseca imamo brojke od 750 tisuća posjetitelja - rekao je za Regionalni dnevnik Aljoša Ukotić, ravnatelj JU Kamenjak.

Najviše ih dolazi tijekom srpnja i kolovoza. I to automobilom. Prijašnjih godina znalo je biti i oko 3 tisuće automobila na dan. Kako bi se smanjio njihov broj te očuvala bioraznolikost područja, podignute su cijene ulaznica - na 15 eura po automobilu u sezoni, a 10 eura u pred i posezoni.

- Intervencijom cijene u najjačim mjesecima, kada imamo najveći pritisak u 7. i 8. mjesecu, kada smo uspjeli smanjiti broj za 8%, povećali smo prihod ustanove tako da ćemo moći još više ulagati u infrastrukturu - govori Ukotić.

Tako ove godine računaju na gotovo 2 milijuna eura prihoda.

A.B.