OČUVAJMO KAMENU ČIPKU OTOKA Počinju Dani suhozida na Hvaru

HVAR - Uređenjem Japnenice na Roskarsnici (vapnenice na raskrsnici izgrađene na starom komunskom putu od Veloga Grablja prema Starome Gradu) i obilježavanjem njene 110. obljetnice u srijedu započinju Dani suhozida na Hvaru koji će se u organizaciji udruge Pjover održavati od 13. do 17. ožujka u Velome Grablju i Hvaru.

Bogat program uz uređenje suhozida i suhozidnih terasa, stručna predavanja te izlete i radionice za djecu i odrasle, uključuje i otvaranje skupne izložbe fotografija „Naše gomile“ u galeriji Arsenal u Hvaru, u srijedu, 13. ožujka, upravo na 80. obljetnicu prve zračne snimke suhozida u Velom Grablju. Fotografije Ive Pervana, Borisa Kragića, Velimira Bešića, Maria Romulića, Nele Zaninović te djela iz arhiva Tošo Dabac, arhiva foto Benčić - Hvar i arhiva udruge Pjover zorno će prikazati ljepotu, ali i nestajanje kamene čipke otoka Hvara kroz dugi niz godina.

Inicijativa proglašenja prostora oko Veloga Grablja suhozidnim parkom

- Arhivska snimka iz 1944. godine koja prikazuje velograbajsku suhozidnu čipku bila je okidač za organizaciju ove manifestacije. Desetljećima gledamo kako suhozidi nestaju, što ljudskim utjecajem što utjecajem prirode, i želja nam je da ovom inicijativom očuvamo spomen na trud i muku naših predaka koji su teškim radom od škrte zemlje izvlačili maksimum da bi othranili svoje obitelji - ističe predsjednik udruge Pjover i idejni začetnik manifestacije, Ivan Zaninović Grande, koji u okviru 1. Dana suhozida  najavljuje i inicijativu proglašenja prostora oko Veloga Grablja suhozidnim parkom. 

Etno-eko selo Velo Grablje na otoku Hvaru jedno je od najvećih i najbolje očuvanih primjera suhozidne gradnje, a udruga za zaštitu i revitalizaciju Veloga Grablja „Pjover“, kao partner krovnoj udruzi 4 grada Dragodid nositeljica je UNESCO-ve povelje za ostvarenje zaštite suhozida kao kulturno-materijalnog dobra RH i upisa umijeća suhozidne gradnje na listu nematerijalne baštine svijeta 2018. godine. 

U suradnji s udrugom 4 grada Dragodid, Planinarskim društvom Hvar i Gradskom knjižnicom i čitaonicom Hva, uz potporu Grada Hvara, Turističke zajednice Grada Hvara i Javne ustanove u kulturi HVAR 1612, udruga Pjover ovom manifestacijom nastavlja svoju dugogodišnju misiju zaštite cjeline sela Velog Grablja, njegove prirodne i kulturno-povijesne baštine te obnove tradicije i očuvanja identiteta mjesta u svrhu promicanja održivog razvoja otoka Hvara. 

Prvi Dani suhozida na Hvaru pokušaj su da se ovo bogatstvo povijesne baštine sačuva od zaborava i uključi u turističku ponudu otoka Hvara, jedinstvenog po čak šest spomenika baštine na UNESCO-voj listi. 

D.G.