Oceani imaju značajan potencijal za ublažavanje klimatskih promjena

Međunarodni tim znanstvenika pod vodstvom dr. sc. Blaženke Gašparović s Instituta Ruđer Bošković (IRB) i prof. Tannera Schauba sa Sveučilišta u Novom Meksiku, u novom je radu rasvijetlio procese rane transformacije lipida u oceanima.

Rezultati istraživanja objavljeni su u uglednom časopisu Geochimica et Cosmochimica Acta, a važni su za razumijevanje mehanizama kojim morska organska tvar doprinosi uklanjanju ugljika iz atmosfere u duboke oceane, te time ublažavanju globalnih promjena, javljaju iz Instituta Ruđer Bošković.

Oceani imaju značajan potencijal za ublažavanje klimatskih promjena zbog svoje sposobnosti izdvajanja ugljika iz atmosfere. Presudnu ulogu u tom ciklusu ima morska organska tvar. Kako bi rasvijetlili te cikluse, znanstvenici istražuju, između ostalog, mehanizme stvaranja neidentificirane organske tvari, njezin sastav i kruženje u moru.

Lipidi su jedna od glavnih biokemijskih klasa u morskoj vodi. Procesi transformacije lipida još uvijek su uvelike nepoznati zbog nedostatka analitičkih metoda i standarda koji bi omogućili ta istraživanja.

Zahvaljujući metodi Fourierove transformacijske ionske ciklotronske rezonantne masene spektrometrije (FT-ICR MS) znanstvenici su mogli promatrati i određivati elementarni sastav tisuća lipida u jednom uzorku. Tako su dobili sasvim novi uvid u promjene koje se događaju na molekularnoj razini tijekom transformacije lipida u vodenom stupcu sjeveroistočnog dijela Atlantskog oceana i stvaranja intermedijera razgradnje.

- Uzimajući u obzir omjere vodika i ugljika te kisika i ugljika, broj dvostrukih veza, molekularnu raznolikost i broj ugljika u molekulama, zaključili smo da mehanizmi transformacije lipida uključuju umrežavanje, djelomičnu razgradnju ili fragmentaciju, redukciju dvostruke veze, oksidaciju, hidrogenaciju, dehidrogenaciju i ciklizaciju.

Naše istraživanje je pokazalo da niska nezasićenost i brz transport u dubinu potiču očuvanje produkata transformacije lipida u vodenom stupcu. Takvi spojevi doprinose uklanjanju ugljika iz atmosfere u duboke oceane i tako sudjeluju u ublažavanju globalnih promjena - zaključila je dr. Gašparović, dopisna autorica i voditeljica Laboratorija za biogeokemiju mora i atmosfere na IRB-u.

I.G.