Obnovljeni pulski Aquarium ima najveći mediteranski akvarij u Europi i kraljevsku ribu koju rijetko možete vidjeti

PULA - U obnovljenom Aquariumu Pula jučer je otvoren tropski postav u bitnici Sveti Ivan ili Batteria San Giovanni. Akvarij se prostire na 2.500 četvornih metara, čime je postao najveći akvarij u Europi koji izlaže isključivo mediteranski postav.

Među izloženim životinjama tamo se sad nalaze morski psi, piranje i aligatori, ali i poseban bazen za posebnu, kraljevsku ribu koja ima i takav naziv - Napoleon, prevu rijetkost i u svjetskim akvarijima.

Otvorena je izložba s 2.000 eksponata novigradskog Galleriona, muzeja posvećenog mornaricama koje su bile prisutne na Jadranu u proteklih 300 godina, ali i još nešto, kazala je direktorica Aquariuma, Milena Mičić:

- Danas smo otvorili tri izložbe - tropski postav Aquariuma Pula koji se sada nalazi u bitnici Sveti Ivan. Tu je i zbirka Gallerion koju smo dosta neočekivano počeli raditi sa Sergiom Gobbom, te smo i otkupili tu zbirku i predstavili u Fortu Verudela, a s Miljenkom Smokvinom smo otvorili izložbu u povodu 150 godina Arktičke ekspedicije koju smo također otkupili.

Foto: Aquarium Pula

Kaže i da se preseljenje iz utvrde Verudela u Sveti Ivan dogodilo se jer su morski psi brzo rasli i postali preveliki pa im je sagrađen novi smještaj u susjednoj tvrđavi na mjestu nekadašnjeg disca Oasis.

- Tu su izgrađena dva bazena ukupnog volumena od 172 tisuće litara vode za tropske vrste morskih psa, koji žive oko koraljnih grebena, a plan je da u jednom bazenu bude i "vrtić" s malim morskim psima - pojašnjava direktorica.

D.G.