OBNOVA ZADARSKE RIVE Nakon obnove obalnog zida i šetnice, Grad Zadar će preurediti i zeleni pojas

ZADAR – Zadarska riva veliko je gradilište, a uređenje teško 67 milijuna kuna smatra se milenijskim projektom. Većina novca stigla je iz Europe, a u prvoj fazi Zadrani i njihovi gosti mogli bi uživati već na ljeto.

Dvije trećine gotovo kilometar duge zadarske rive potpuno je raskopano. Radove na šetnici Zadrani redovito obilaze, javlja RTL.

– Jedva smo dočekali da ovo krene i nadamo se da ćemo dočekati i kraj da možemo uživati – kazala je Jelena Marić iz Zadra.

– Ako to bude dio priče da će tu pristajati brodovi, kao što se priča, onda mi se to nikako ne sviđa. A ovaj dio uređenja može biti odličan, ali ne znam što će biti na kraju – rekla nam je Novela Vidov iz Zadra.

Foto: LU Zadar

U Lučkoj upravi, koja obnavlja obalni zid i šetnicu širine 6 metara, zadovoljni su jer ih je vrijeme poslužilo, pa će temelji i popločavanje prvih 560 metara biti gotovi i prije rokova.

– Do ljeta bi završili prvi dio kraj Sveučilišta, a do ljeta ćemo pokušati napasti i ovaj drugi dio od gata do Pozdrava Suncu. Napravili bi pauzu u ljetnom periodu, s obzirom na zahtjeve i građana i turista, turističku sezonu, i onda bi na jesen krenuli sa fazom produljenja gata – izjavio je Robert Škifić, ravnatelj Lučke uprave Zadar.

Ta zadnja faza bi trebala biti gotova do ljeta 2023., a onda bi gat bio i jedno od ključnih pristaništa električnog dužobalnog broda koji bi spajao zadarske priobalne kvartove i bio alternativa cestovnim gužvama

Jedini gat na zadarskoj rivi, odnosno, veliki mul iduće jeseni bi trebao dobiti dodatnih 15 metara dužine jer će se rekonstrukcijom vratiti na nekadašnje povijesne gabarite i ukupnu dužinu od 80 metara

Foto: LU Zadar

Nakon obnove obalnog zida i šetnice, Grad Zadar će preurediti i zeleni pojas.

– Ovaj zeleni pojas same rive treba dobiti jednu svoju novu razinu uređenja, novu šminku, da tako kažem. Mi ćemo po dovršetku samog obalnog pojasa uložiti određena sredstva zajedno s Nasadima i Komunalnim odjelom u dodatno oplemenjivanje ovoga zelenila – kazao je Darko Kasap, pročelnik Odjela za prostorno planiranje i građenje Grada Zadra.

Zadar bi tako ostao jedini grad na našoj obali koji bi uz gotovo cijelu rivu imao i park, modro-zelenu oazu za šetnju i opuštanje.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO IZVJEŠTAJ Radovi na zadarskoj rivi napreduju punom parom