Obnova Titovog "Galeba" traje godinama i stalno poskupljuje

RIJEKA - Radovi traju već petu godinu, ukupna vrijednost novih radova iznosi 164.571,59 eura bez PDV, a rokovi se produžuju.Ukupna se vrijednost radova penje na vrtoglavih 7.263.680,71 eura bez PDV-a.

Što bi na ovo rekao Tito da je živ? Vjerojatno nešto poput, "Bogati, prilično je skupo!"

A, o kakvim je to dodatnim radovima ovdje radi?

Prema objavljenoj  obavijesti i pisanju Novog Lista, izvođač, tvrtka Dalmont, utvrdio je potrebu za:

– izvođenjem dodatnih radova vezano uz nabavu i restauraciju postojećih rasvjetnih tijela sukladno zahtjevu Konzervatorskog odjela u Rijeci,
– nepredviđenim radom na sustavu klimatizacije i ventilacije, koji se odnosi na potrebu ventiliranja prostora, a time i ugradnju drvenih i aluminijskih rešetki, vrata s rešetkama i ventilatora,
– dodatnim radom na preinaci vrata za prolaz osoba sa smanjenom pokretljivošću,
– nepredviđenim radom vezanim uz reprogramiranje požarne centrale nakon ugradnje sustava dojave požara,
– dodatnim radom na premještanju elekto-energetskog razvodnog ormarića,
– nepredviđenim radom na strukturi kod montaže vrata,
– dodatnim radom na izolaciji cjevovoda pitke vode dodatnim radom na ugradnji drvenih rešetki u muzejskom prostoru, a sukladno zahtjevu Konzervatorskog odjela,
– nepredviđeni radom vezanim uz pregled tankova i balastiranja vodom u cilju izdavanja odobrenja Hrvatskog registra brodova

Ovoliko posla naravno i produžuje posao pa se rok izvođenja radova produljuje do 15. ožujka 2024. godine, a rok za izvršenje svih ugovornih obveza, odnosno predaju broda Gradu Rijeci do 15. srpnja 2024. godine.

Foto:Screenshot/YouTube

"Galeb" bi jednom kada radovima zaista dođe kraj trebao postati brod-muzej s pratećim ugostiteljsko-smještajnim sadržajem.

Beskonačne komplikacije

A ne prate "Galeb" samo problemi oko radova već je izgleda teško i pronaći zakupca za ovaj ugostiteljski dio. Gradska je namjera bila novi natječaj objaviti do kraja 2023. godine, ali to se još nije dogodilo. Treba voditi računa da i od trenutka kad se provede taj postupak i odabere budući zakupac, prema nekim procjenama, treba minimalno još barem četiri do pet mjeseci da se tih tisuću “kvadrata” prostora, namijenjenih ugostiteljsko-smještajnom sadržaju na brodu, uredi i privede svrsi.

Foto:Screenshot/YouTube

Zasad se nije pronašao zakupac zainteresiran uhvatiti se tog posla, a jedinična cijena zakupnine bila je utvrđena na 11,02 eura po kvadratnom metru što je za konačnih 993 četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora budućem zakupcu značilo mjesečna davanja od 10.942 eura. S obzirom na to da budući zakupac dobiva “goli” prostor, na račun ulaganja u natječaju je bilo predviđeno oslobađanje od plaćanja zakupnine na rok od pet godina, dok se cijeli taj prostor davao u zakup na rok od 30 godina, pri čemu budući zakupac mora ishoditi od Lučke uprave Rijeka i koncesiju za obavljanje gospodarske djelatnosti.

Foto:Screenshot/YouTube

A planirano je i da budući zakupac, proporcionalno površini brodskog prostora koje “drži” u zakupu, sudjeluje i u troškovima održavanja i ispitivanja svih tehničkih sustava broda, sa svim potrebnim servisima. Konkretno je predviđen udio od 17,9 posto, s koliko bi zakupac trebao participirati u spomenutim troškovima.

J.T.