Napokon kreće obnova "Čeških banja" u Župi dubrovačkoj

ŽUPA DUBROVAČKA - "Češke banje" u Župi dubrovačkoj već dugo čekaju obnovu. Ove bi zime napokon trebali početi radovi na rekonstrukciji plažnog objekta, a investicija je vrijedna više od milijun eura. Od godinama zapuštenih banja očekuje se da budu spremne možda već za iduću sezonu.

Kupalište u Srebrenom, u Župi dubrovačkoj, poznato pod nazivom "Češke banje" već je desetljećima u derutnom stanju. Godinama se govori o obnovi ovog plažnog objekta. Hoteli Dubrovačka rivijera, u čijem su sastavu tri hotela na ovom području s ukupno 1.500 kreveta, a koji su dio tvrtke Maistra, ovih su dana za to dobili građevinsku dozvolu.

- Na nedavnom sastanku s nama u općini su iskazali interes za daljnja ulaganja. Prvenstveno se to odnosi na objekt Češke banje, dakle objekt koji je pod konzervatorskom zaštitom i koji će praktično doživjeti jednu rekonstrukciju sukladno tim konzervatorskim smjernicama - rekao je Silvio Nardelli, načelnik općine Župa dubrovačka.

Riječ je o zdanju koje je prije gotovo sto godina sagradilo ondašnje "Dubrovačko kupališno i hotelsko dioničarsko društvo Prag - filijala Dubrovnik - Kupari". Potpisuju ga slavni češki arhitekt Jiri Stibral i graditelj Alois Zima.

- Objekt je pod zaštitom i on mora ostati ovakav, znači bit će nepromijenjen s time da ćemo urediti ga kompletno novo s ponudom hrane i pića i plaža će isto tako biti uređena tako da će to biti jedna nova ponuda u Župi dubrovačkoj, i - jasno - objekt će biti otvoren i plaža za sve naše goste - kaže Željko Miletić.

Prema planu ovdje će biti smješteno više različitih ugostiteljskih objekata, recepcija, četiri kupališne kabine i kabina za osobe s invaliditetom. Predviđeno je i 10 parkirališnih mjesta na vanjskom parkiralištu obližnjeg hotela Sheraton, koji će po završetku rekonstrukcije i upravljati "Češkim banjama".

- Radovi će, ako će sve ići po planu, biti gotovi do svibnja 2023. i objekt bi trebao biti spreman i u funkciji kompletan za sljedeću sezonu. Planirana investicija je negdje oko 1,1 milijun eura - dodaje Miletić.

Revitalizacija ovog, nekad iznimno popularnog objekta u turističkim počecima Župe dubrovačke, podignut će kvalitetu ponude za sve brojnije goste, ali i domaće stanovništvo, prenosi HRT.

I.G.