OBLJETNICA TRAGEDIJE Sjećanje na stradale pri potonuću broda Aurora

DUBROVNIK – Dubrovački gradonačelnik Mato Franković i načelnik Općine Konavle Božo Lasić u gruškoj su luci položili vijence u more povodom 29. obljetnice potonuća broda Aurora i teške pomorske nesreće u kojoj je život izgubilo deset osoba, a među njima troje malodobne djece.

Podsjetimo, ova tragična nesreća na moru s nesretnim ishodom zbila se šestog dana u mjesecu svibnju, 1992. godine, kada su se sudarili Jadrolinijin trajket “Ilirija“ i Atlasov brod “Aurora“.

Manjom Aurorom, koja je plovila na ruti između Grada i tada još uvijek okupiranog Cavtata, putovalo je 96 putnika i članova posade.

U pomoć unesrećenima priskočili su posada i putnici broda “Ilirija”, pripadnici Hrvatske ratne mornarice, bolničko osoblje i mnogobrojni građani koji su se u tom trenutku našli u blizini mjesta događaja.

Foto: Grad Dubrovnik

Gradonačelnik Dubrovnika, Mato Franković u ovoj je prilici prisjećanja na pomorsku nesreću iskazao žaljenje zbog tragedije koja se zbila u vrijeme Domovinskog rata. „Ova je velika tragedija nažalost zavila u crno mnoge obitelji, iz Grada, Konavala i Župe dubrovačke“ – istaknuo je gradonačelnik Franković.

Ovogodišnjem obilježavanju pomorske nesreće, zbog zdravstvenih razloga nije prisustvovala gospođa Luce Popović, tadašnja djelatnica Crvenog križa koja je uspjela preživjeti pomorsku nesreću.

U potonuću broda “Aurora“ živote su izgubili: Lucija Mandun, Mato Letunić, Luce Letunić, Senka Kralj, Romano Kralj (8), Andrea Banović (3), Nikolina Banović (1,5), Jele Bogišić, Šima Grbešić i Nikola Bulum.

Počivali u miru…

D.G.