Obljetnica osnutka prve Ratne luke u Pločama, te prve mornaričke postrojbe u samostalnoj Hrvatskoj

PLOČE – Prva postrojba Hrvatske ratne mornarice Ratna luka Ploče koja, osnovana je na današnji dan 1991. godine po zapovijedi admirala Svete Letice. To je ujedno bila i prva ratna luka ustrojena luka u samostalnoj Hrvatskoj.

U zapovjedništvo prve ratne luke imenovani su kapetan fregate Zvonimir Franjković, zapovjednik luke, te časnici u Zapovjedništvu – poručnici bojnog broda Dragan Stipković i Martin Kuliš.

Utemeljenje ratne luke u Pločama uslijedilo je nakon akcije „Zelena tabla-Mala Bara“, kad se dogodila i prva pomorska bitka u Domovinskom ratu, nakon čega je u tom gradu osvojena i prva neprijateljska vojarna.

Zadatak je bio kontrola pomorskog prometa u južnom Jadranu, osiguranje infrastrukture u gradu i luci, osiguranje i raspodjela naoružanja, streljiva i vojne opreme koja je osvojena u vojarni, te pružanja pomoći u obrani Dubrovnika probijanjem pomorske blokade na području Ston-Šipan-Dubrovnik.

Osnivanjem ratne luke uveden je ratni režim i pod nadležnosti Ratne luke Ploče bila su sva skladišta s materijalnim sredstvima, vojna imovina, gorivo i razne vrste mina u luci Tatinja, luka Baćina, zapovjedništvo i vojarna, a pod zapovjedništvom Ratne luke Ploče našle su se postrojbe Lučke garde, satnija ZNG-a, postrojba PZO-a, ambulanta s liječnikom i sanitetskim osobljem i ljekarna, brojna skladišta koja su služila za obnavljanje i popunu ratnih brodova JRM i drugi sadržaji.

Nakon presijecanja komunikacije prema Dubrovniku, nametnula se potreba za osnivanjem i privremenog zapovjedništva Ratne luke Ston, početkom listopada 1991, čiji je zapovjednik bio Zoran Šimić, izuzet iz Ratne luke Ploče.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Prva pomorska bitka Domovinskog rata u kojoj su trajekt i dva remorkera pobijedili JRM