OBJAVLJEN DOKUMENT Ovo su nove mjere koje od sutra vrijede na granicama

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio Odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, osobito iz država s novim sojem virusa.

– Nova odluka je usklađena s preporukama Vijeća, popis država koji je sastavni dio odluke donosit će Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a prema tim putnicima primjenjivat će se posebne epidemiološke mjere. To znači da će pri ulasku u Hrvatsku morati pokazati negativan test i ići u izolaciju od 14 dana. Karantena se može skratiti na 7 dana ako osoba sama o svom trošku obavi PCR testiranje.

To zasad vrijedi za Veliku Britaniju i Južnu Afriku, jer su novi sojevi otkriveni tamo i tamo je zabilježen najveći broj slučajeva zaraze. Vode se razgovori na razini EU. Ali po dolasku iz trećih zemalja zbog neodgodivih razloga – kao što su bolest, pogreb – ulazak će se ograničiti na maksimalno 12 sati. Sve će biti objavljeno tijekom dana – kazao je šef stožera Davor Božinović.

Odluku o privremenom ograničavanju prelaska graničnih prijelaza RH, koja stupa na snagu 14. siječnja možete pronaći OVDJE.

D.G.