Objavljen Atlas egzotičnih riba u Mediteranu

Upravo je izašlo drugo izdanje Atlasa egzotičnih riba u Sredozemnom moru – “Atlas of Exotic Fishes in the Mediterranean Sea“ 2nd entirely revised, Edition (F. Briand Ed.), 365 pages, CIESM Publishers, Paris, Monaco. U uređivanju ovog vrijednog izdanja je između niza međunarodnih stručnjaka, sudjelovao i biolog dr. Jakov Dulčić, znanstveni savjetnik s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, i jedan od najuglednijih i najiskusnijih stručnjaka za invazivne vrste Sredozemlja.

U izradbi ovog izdanja sudjelovali su eksperti: Dani Golani (Izrael), Ernesto Azzurro (Italija), Jakov Dulčić (Hrvatska, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split), Enric Massuti (Španjolska) i Lidia Orsi-Relini (Italija). Glavni urednik ovog izdanja je Frederic Briand, generalni direktor CIESM (The Mediterranean Science Commision).

Ovo je prvi puta slučaj da jedan hrvatski stručnjak sudjeluje u izradi CIESM atlasa i da je ujedno član CIESM eksperata za egzotične vrste riba.

Međunarodno povjerenstvo za znanstveno istraživanje Sredozemlja (International Commission for Scientific Exploration of the Mediterranean Sea – CIESM) sa sjedištem u Monaku je još 2002. godine pod pokroviteljstvom monegaškog princa Alberta II. tiskalo Atlas egzotičnih vrsta riba u Sredozemlju, u kojem je iznesen pregled 90 stranih vrsta riba koje su pristigle iz Atlantika, Crvenog i Crnog mora ili su pak u njega dospjele putem balastnih voda, bijegom iz uzgajališta ili akvarija. No zbog izrazito velikog priliva novih vrsta riba koje su u Sredozemlje ušle u protekla dva desetljeća pripremljeno je novo izdanje ovog Atlasa u kojem je predstavljeno dvostruko više, odnosno točno 189 egzotičnih, stranih vrsta riba koje su do sada zabilježene u Sredozemlju.

D.G.