Obilna kiša 'potopila' Istru - More se izlilo u Rovinju, Vrsaru, Poreču, Fažani, Umagu, Novigradu...

Obilna kiša noćas je zahvatila Istru. Praćena je bila vjetrom, a diljem istarske obale izražena je plima.

DHMZ je za danas izdao narančasti stupanj upozorenja za cijeli sjeverni Jadran jer zbog ovakvih vremenskih uvjeta može doći do lokalnih plavljenja i bujica.

Upravo se to dogodilo u nekolicini istarskih mjesta uz more pa su kolege iz IstreIN na rivi u Rovinju jutros svjedočile izlijevanju mora, odnosno poplavi u centru grada.

More izlilo i u rovinjskoj uvali Valdibora gdje se nalazi veliki parking pa su iz Komunalnog servisa Rovinj uputili upozorenje građanima da pripaze na svoja vozila, ali i zatvorili prvo dio, a kasnije i cijelo parkiralište kako bi smanjili mogućnost štete, piše Anamaria Mofardin za IstraIN.

Foto: IstraIN

Zaplivala su i fažanska, porečka i umaška riva te riva u Vrsaru, ali i novigradski Antenal koji je u potpunosti zatvoren, a zbog vremenskih uvjeta na cesti Antenal-Novigrad policija usmjerava vozače da koriste Istarski ipsilon. U Umagu je more poplavilo i jedan ugostiteljski objekt.

Vjetar će, ako je vjerovati prognozi, u nastavku petka malo oslabjeti, ali i okrenuti na zapadnjak.

Prema zasad dostupnim informacijama nema veće štete a vrijeme će se postupno smiriti u drugom dijelu petka kada su moguća i sunčana razdoblja, naročito na zapadu Istre, piše Istramet.

Vikend bi trebao donijeti razmjerno povoljno vrijeme, ali i dalje uz mogućnost lokalnih nestabilnosti, naročito u gorju. Zadržat će se iznadprosječno toplo vrijeme.

Foto: IstraIN

U nastavku pogledajte fotografije i iz Umaga:

Foto: IstraIN

I.B.