FOTO Škabrnja... 31 godinu poslije...

ŠKABRNJA - Kolonom sjećanja „Korak po korak“ i polaganjem vijenaca odana je počast i poštovanje žrtvama Škabrnje.

U Koloni sjećanja okupljeni su krenuli do Spomen-obilježja masovne grobnice gdje je zajednički vijenac u ime svih izaslanstava položilo izaslanstvo Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata. Na mjesnom groblju sv. Luke najviša državna izaslanstva, obitelji poginulih, predstavnici udruga, postrojbi koje su sudjelovale u obrani te gradova i županija, podno Središnjeg križa položila su vijence u spomen na škabrnjske žrtve.

Prsjetivši se kalvarije koju je prošla Škabrnja državni tajnik Branko Hrg u Koloni sjećanja iskazao je zahvalnost žrtvama Škabrnje istaknuvši:

- U koloni sjećanja prisjetili smo se svih onih koji su svoje snove, snagu, ljubav, svoj život darovali Škabrnji i Domovini koju nikada nisu prestali voljeti.

Načelnik općine Ivan Škaro rekao je da živote stradalih ne možemo vratiti te istaknuo važnost čuvanja uspomene na njih i podsjećanja uvijek iznova na ono što se ovdje dogodilo.

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije za sve stradale u Domovinskom ratu misno slavlje predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

- Žrtva Škabrnje nije zaboravljena i danas se sjećamo sa zahvalnošću svih koji su dajući svoje živote, nama darovali slobodu i domovinu - rekao je mons. Puljić .

Podsjetio je na današnji dan prije trideset i jednu godinu u Škabrnji i Vukovaru koji je, rekao je, bio tužan i pun stradanja:

- Htjeli su uništiti našu kulturu i povijest, stravičnim zločinima ugasiti hrvatsku čežnju za slobodom. Ta čežnja samo je još više bujala i nisu je zaustavila ni stradanja koja su se dogodila u Vukovaru i Škabrnji. Svemu usprkos preživjeli smo nošeni snagom vjere i molitve. Sloboda je izvojevana s krunicom u ruci hrvatskih branitelja. Hrvatska je izdržala unatoč svima. Vukovar i Škabrnja ostali su simboli stradanja i bolan podsjetnik na sve žrtve dane za samostalnost i slobodu Hrvatske.

Počast žrtvama Škabrnje odali su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Andro Krstulović Opara, izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske predvođeno potpredsjednikom Vlade i ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici ratnih postrojbi i drugi.

Tijekom obrane mjesta poginulo je 36 hrvatskih branitelja, ubijeno je 54 civila, dok je od posljedica stradanja od minsko-eksplozivnih sredstava smrtno stradalo još šest osoba.

I.B.