Obilježena 29. obljetnica odlaska JNA iz Splita

SPLIT – Svetom misom zahvalnicom koju je u splitskoj katedrali sv. Dujma predvodio don Ante Mateljan obilježena je danas 29. obljetnica odlaska snaga JNA iz Splita.

Neprijateljska vojska 4. siječnja 1992. izašla je iz ratne luke Lora, a Odlukom Gradskog vijeća Grada Splita od 24. prosinca 2001. godine Grad Split trajno obilježava taj dan misom zahvalnicom u splitskoj katedrali sv. Dujma.

Hrvatska vojska je tog dana preuzela je ratnu luku Lora u Splitu, koja je danas sjedište Hrvatske ratne mornarice.

JNA je napustila Split, nakon što je ispraznila skladišta oružja i tehničko-materijalnih sredstava u Lori. Većinu vojnog arsenala JNA je prebacila u Crnu Goru, a jedan dio uništila. Odlazak JNA posljedica je vojnog poraza u pomorskoj bitci, kada su hrvatske snage napale ratne jugoslavenske brodove sa svojih položaja na splitskom kašjunu, Šolte i Brača, čime je onemogućeno uništavanje civilnih ciljeva u Splitu.

Odlasku JNA prethodilo je potpisivanje Žitničkog sporazuma, prema kojemu su hrvatske vlasti mogle preuzeti oružje i strjeljivo u Lori, a koje je JNA nezakonito oduzela od hrvatske Teritorijalne obrane.

Vojnu ratnu luku držala je velikosrpska JNA, odnosno JRM, zajedno sa vojnim ročnicima i crnogorskim rezervistima, te pripadnicima postrojbe JNA posebne namjene iz Niša (“niški specijalci”). Radi izvršenja ovog sporazuma u Loru je stigla skupina pripadnika Škverskog bataljuna, kako bi pod patronatom promatrača EZ ukrcala oružje i strjeljivo TO.

Tom prilikom je skupina niških specijalaca, crnogorskih rezervista i oficira JNA, okružila nenaoružane škverske dragovoljce i zatočili su ih. Zarobljavanje hrvatskih vojnika nije bio motiv, nego okidač, jer su iz JNA samo čekali prigodu za intervenciju, zbog prethodnih gubitaka ljudstva i vojne opreme na pojedinim dijelovima bojišnice.

O maltretiranju hrvatskih vojnika u Lori danas se malo zna, kao što i malobrojni znaju da su preko velikosrpski, jugoslavenski i antihrvatski orijentiranog osoblja JNA, jugoslavenskih civilnih i vojnih tajnih službi, jugomilicajaca i indoktriniranih civila pokušali raspodjelom oružja od Splita napraviti Bejrut.

Jakov Maravić

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

JNA i “niški specijalci”, na današnji dan u splitskoj Lori zatočili 24 škverska dragovoljca
JNA i “niški specijalci”, na današnji dan u splitskoj Lori zatočili 24 škverska dragovoljca